Топ-10 спортивних подій Закарпаття 2019 року

Топ-10 спортивних подій Закарпаття 2019 року
Минулий рік був багатим на яскраві спортивні події. Кожного тижня на Закарпатті проводилося чимало цікавих заходів з різних видів спорту.

 

Окрім того, наші спортсмени чудово виступали на змаганнях, які відбувалися в інших містах України, а також за кордоном. Виокремити серед багатьох подій тільки десять було складно, адже й інші заслуговують на увагу. Зазначимо, що події в переліку розташовані не за значущістю, а за датою проведення.

Тож згадаймо разом, чим запам’ятався нам 2019 рік.

Аннамарі Данча – срібна призерка чемпіонату світу зі сноубордингу

5 лютого ввійшло в історію не тільки закарпатського спорту, а й всеукраїнського. Збірна України вперше виборола медаль на чемпіонаті світу з фристайлу та сноубордингу. На змаганнях, які проводилися в США, Аннамарі Данча в паралельному слаломі завоювала «срібло».

Відома спортсменка стала однією з головних сенсацій чемпіонату. За результатами кваліфікації вона пробилася до топ-16 тільки 15-ю. Згодом упевнено подолала 1/8 та 1/4 фіналу. У півфіналі Аннамарі взяла гору над бронзовою призеркою Олімпійських ігор-2018 – німкенею Рамоною Гофмайстер. У головному заїзді змагань представниця України мірялася силами зі швейцаркою Жюлі Зогг. Спортсменки йшли в одному темпі, проте на фініші Аннамарі поступилася з різницею менш ніж в одну секунду. Таким чином закарпатка стала срібною призеркою змагань.

«Я хотіла здобути медаль. Напевно, ніхто, крім мене, у це не вірив. Увесь січень я наполегливо готувалась і сподівалася показати високий результат. Тож була неймовірно щасливою, коли зуміла посісти високе друге місце. Перед кожним стартом молилася, щоб змогла доїхати першою. Так виходило, що інші спортсменки помилялися (падали або ж вилітали за межі траси), а я чітко й стабільно рухалася до фінішу», – поділилася враженнями Аннамарі Данча.

Яскраве боксерське дійство

Міжнародний турнір із боксу «Uzhhorod challenge 2019» зібрав в обласному центрі Закарпаття близько ста спортсменів із різних куточків України, а також гостей з Угорщини, Словаччини та Німеччини.

Змагання відбувалися протягом двох днів, 8–9 лютого, в ужгородському СК «Юність». Спочатку на ринг виходили боксери віком 12–18 років. Закарпатці показали якісний рівень і змогли вибороти чимало нагород. А родзинкою турніру стала матчева зустріч команд України та Німеччини.

Традиційно протистояння української та німецької команд складаються з десяти поєдинків. За перемогу нараховували три очки, за нічию – два, а за поразку – одне. Елітні бої зібрали на трибунах чимало вболівальників, які активно підтримували наших спортсменів. Відзначимо, що до складу збірної України увійшло троє закарпатських боксерів: Юрій Пойда, Георгій Кушнаренко та Володимир Боровський. У всіх трьох поєдинках за участі наших земляків були зафіксовані різні результати: Юрій здобув перемогу, Володимир розписав нічию, а Георгій поступився.

Загалом українці переважали суперників з Німеччини і в підсумку здобули перемогу із загальним рахунком 25:15. Боксерське свято відбулося на високому рівні й подарувало прихильникам цього виду спорту багато позитивних емоцій.

ГК «Карпати» – чемпіон Вищої ліги України

Ужгородська чоловіча гандбольна команда в сезоні 2018/19 була дебютантом Вищої ліги України. Часу для «розкачки» «карпатівцям» не знадобилося. Після тріумфу в Першій лізі команда відразу ж поставила перед собою найвище завдання і в дивізіоні, вищому за класом.

У Вищій лізі України сезону 2018/19 зібралися конкурентоспроможні команди й боротьба за чемпіонство точилася від стартового до завершального туру. І все ж сильнішим виявився колектив із Закарпаття.

У 16 поєдинках «Карпати» здобули 11 перемог та зазнали 5 поразок. До залікової скарбнички вдалося покласти 22 залікові бали, які дозволили цілком заслужено фінішувати на першій позиції. Високу планку наша команда продовжує втримувати і в сезоні 2019/20. Наразі колектив Віталія Уманця перебуває в топ-2 Вищої ліги.

Тріумфальний дебют «минайців»

Протягом 2019 року головна футбольна команда Закарпаття неодноразово дарувала своїм прихильникам позитивні емоції. Колектив з Ужгородщини чудово провів сезон 2018/19 (у дебютному сезоні на професійній арені наші футболісти демонстрували гру високого рівня й помітно виділялися на фоні інших учасників чемпіонату; у 27 іграх минайці здобули 15 перемог і 4 нічиї, які дозволили завершити чемпіонат на першій сходинці в групі А й отримати путівку до дивізіону рангом вище) і вдало розпочав наступний (у сезоні 2019/20 закарпатці показують хороші результати в Першій лізі України й після першої частини чемпіонату перебувають серед когорти найкращих). Окрім цього, наші футболісти приємно вражають у Кубку.

«Срібний» рік ужгородських гандболісток

Жіноча команда ужгородських «Карпат» протягом останнього десятиліття демонструє хороші результати і неодмінно виборює медалі на престижних всеукраїнських змаганнях. 2019 рік у цій приємній тенденції винятком не став.

У всіх трьох офіційних турнірах (Суперліга, Кубок та Суперкубок України) «карпатівки» підіймалися на п’єдестал пошани. Що цікаво, медалі, котрими нагороджували ужгородських гандболісток, щоразу були срібного гатунку.

Також закарпатські гандболістки постійно викликаються до збірних України різних вікових груп, що яскраво засвідчує про високий рівень розвитку гандболу на Срібній Землі.

Сергій Булеца вписав своє ім’я в історію світового футболу

З 23 травня до 15 червня увага поціновувачів гри мільйонів була прикута до Польщі, де відбувався 22-й розіграш молодіжного чемпіонату світу з футболу 2019.

У фінальній частині великого турніру взяли участь 24 збірні, зокрема й Україна, у складі якої виступав вихованець закарпатського футболу – Сергій Булеца. Наш земляк був гравцем основного складу та відіграв одну з ключових ролей в успіху команди.

Збірна України U-20 потрапила до групи D, де її суперниками стали однолітки із США, Нігерії та Катару. Синьо-жовта дружина здобула дві перемоги та одну нічию і впевнено кваліфікувалася до раунду плей-оф.

В 1/8 фіналу Україна перемогла Панаму (4:1), а в 1/4 – Колумбію (1:0). За путівку до фіналу наші хлопці змагалися з італійцями. У напруженій та безкомпромісній боротьбі українці вибороли мінімальну перемогу з рахунком 1:0 Героєм тієї зустрічі став Сергій Булеца, на рахунку якого єдиний гол у матчі.

У головному поєдинку турніру Україна перемогла Південну Корею. Попри те, що азійська збірна забила першою, українці відповіли трьома точними пострілами і здобули омріяний трофей.

Окрім звання чемпіона світу, Сергій Булеца отримав також індивідуальну нагороду – «срібний м’яч» («золотий» здобув гравець збірної Південної Кореї Лі Кан Ін). У семи іграх закарпатець забив три важливі голи і віддав дві результативні передачі, що є чудовим показником.

Професійний статус ФК «Ужгород»

У 2019 році кількість закарпатських професійних футбольних клубів збільшилась удвічі. Услід за «Минаєм» учасником ПФЛ України став і «Ужгород».

Функціонування двох професійних команд дає неабиякий поштовх розвитку футболу Закарпаття. Місцеві ФК неодноразово заявляли й підкріплювали свої слова діями, що акцент робиться на вихованцях крайового футболу. Участь «Ужгорода» у Другій лізі України, а «Минаю» в Першій робить цілісною так звану «піраміду футболу», коли є поступовий перехід від дитячо-юнацького футболу до дорослого. Дуже важливо, що молоді футболісти, котрі завершують навчання у спеціалізованих закладах, мають можливість продовжити кар’єру в професійній команді своєї області.

На жаль, яскраво дебютувати в третій за силою українській футбольній лізі «Ужгороду» не вдалося. Першу частину сезону 2019/20 закарпатці завершили на десятому місці групи А (5 перемог, 4 нічиї та 11 поразок), проте навесні вони матимуть нагоду реабілітуватися за невдалі результати й покращити своє турнірне становище.

У Хусті змагалися найсильніші чоловіки планети

24 серпня Хуст прийняв чемпіонат світу зі стронгмену у ваговій категорії до 110 кілограмів. Участь у престижних змаганнях узяв 31 спортсмен із 9 країн світу: Ірану, Литви, Польщі, Киргизстану, Туреччини, Ізраїлю, Азербайджану, Угорщини та власне України.

Беззаперечно, статусу змаганням додала і присутність на чемпіонаті відомого гостя з Ісландії, легендарного атлета та рефері найпрестижніших світових змагань зі стронгмену, чотириразового володаря звання «Найсильніша людина планети» Магнуса Вер Магнуссона.

Головний рефері змагань – улюбленець публіки, володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина планети» Василь Вірастюк – одразу пообіцяв учасникам неупереджене й справедливе суддівство.

Інтрига тривала зі старту до завершення змагань, і для багатьох розв’язка запеклої боротьби стала несподіванкою. Адже чимало вболівальників тримали кулаки саме за минулорічного переможця чемпіонату світу зі стронгмену, українського спортсмена, ветерана АТО Олександра Кочергіна. Однак за підсумками змагань чемпіоном світу зі стронгмену в категорії 110 кг став атлет із Ізраїлю Давид Шамей. Він на півтора бала випередив нашого Сашка Кочергіна, який посів другу сходинку п’єдесталу. Титул бронзового призера підтвердив спортсмен із Польщі Патрік Пшебила.

Як пізніше зізналися переможці, особливо їм допомагала щира підтримка вболівальників, яких зібралося на центральній площі міста чимало.

Історичне досягнення ФК «Минай»

Головна футбольна команда Закарпаття вперше у своїй історії вийшла до чвертьфіналу Кубка України. У престижному українському клубному турнірі колектив з Ужородщини зумів здолати трьох суперників.

Стартували закарпатці із другого попереднього раунду, в рамках якого здобули виїзну перемогу над «Калушем» (1:2). Згодом були два домашні протистояння із першоліговою луцькою «Волинню» (1:0) та прем’єр-ліговим ФК «Львів» (2:0). Своєю якісною грою та хорошими результатами минайці зуміли віддячити рідним вболівальникам за ту підтримку, яку вони висловлювали упродовж календарного року.

У рамках 1/4 фіналу «Минай» зустрінеться з «Інгульцем», що з Петрового (Кіровоградська обл.). Тож не виключено, що у 2020 році закарпатський клуб продовжить писати історію своїх виступів у Кубку України.

Валентина Семаль – чемпіонка світу з ММА

На аматорський чемпіонат світу з ММА, який проходив у Сингапурі з 18 до 23 листопада, збірна України вирушила у складі 18 спортсменів. Приємно, що своє представництво на звітному турнірі мало й Закарпаття. У ваговій категорії до 47,6 кг виступала ужгородка Валентина Семаль.

Наша спортсменка продемонструвала високий рівень майстерності, показала хорошу техніку, виявила велику жагу до перемоги й зуміла вибороти золоту медаль.

На світовій першості Валентині довелося провести три поєдинки. У перших двох – проти француженки та індуски – вона тріумфувала в стартових раундах, а у фінальному двобої з росіянкою перемогла за очками.

«Я була впевнена у своїх силах і налаштувалася тільки на перемогу. Знала, що серед моїх суперниць будуть профі, однак це мене не зупиняло», – розповіла дівчина.

Зазначимо, що збірній України в підсумку вдалося посісти перше загальнокомандне місце (в її активі 5 золотих, 3 срібні та 3 бронзові медалі).

Як бачимо, минулий рік був насиченим та цікавим. Сподіваємося, у 2020-му на Закарпатті буде ще більше захопливих подій, а наші спортсмени заявлять про себе не тільки на всеукраїнському рівні, а й міжнародному.

Олег МИКИТА

«Карпатський об’єктив»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграм

 

09 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів