Наша страва або правдива закарпатська кухня у піст: пасоля з кваснов капустов

Далі – пряма мова:
Почався Великий піст і багато людей почали обмежувати свій раціон їжею без продуктів тваринного походження. Також є популярними ідеї здорового харчування, так часто на столі в закарпатців можна зустріти страви із сої, авокадо, кіноа, чи інших, колись, екзотичних продуктів привезених з далеких країв. А чим харчувалися наші предки 100 років тому? З яких страв складається автентична закарпатська кухня? Як з часом змінювалися гастрономічні уподобання краян і що на це впливало? Довкола феномену закарпатської кухні існує велика кількість міфів та домислів. Тому хочу приготувати кілька пісних страв, які були традиційними для мешканців нашого краю.
В серйозній справі гастро-історичних досліджень варто звернутися до достовірних джерел. В 1896 році Юрій Жаткович, греко-католицький священик і етнограф-аматор, опублікував у Львові “Замітки етнографічні з Угорської Русі”. В ньому докладно описані звичаї та традиції наших краян кінця 19 століття, є там і розділ “Пожива”, присвячений гастрономії. Згадує Жаткович і про страви, які їли русини у піст: «Капуста з пасулию становлять в говіню головну їду…». Поєднання цих двох продуктів є класичним для закарпатської кухні і зустрічається в багатьох стравах.
Рецепт: Пасоля з кваснов капустов
- Попередньо пасолю треба залити студеною водою на кілька годин. Потім покласти до кайстрона і готувати до напівготовності.
- Додати квасну (квашену) капусту і продовжувати готувати.
- Окремо робимо ранташ: в палачінтовці пасеруємо на олії пшеничне борошно та дрібно нарізану цибулю, додаємо червоної паприки і розводимо водою, потім з’єднуємо з киплячою стравою.
- Готову страву заправляємо чорним перцем та спеціями на смак.
Владислав Товтин, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Поліцейські Закарпаття організували для ветеранів екскурсію на кавову мануфактуру
- Унікальна страва Полянської Гути: як готують рисильовані голубці
- Усіх небайдужих закликають допомогти 7-річному закарпацю, який бореться із генетичною хворобою, що поступово руйнує всі його м'язи
- Закарпатець з позивним «Беркут» врятував шістьох поранених побратимів: історія воїна Нацгвардії
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- Довга дорога до школи. Як школярі в гірському закарпатському селі ходять щодня по 8 км на навчання
- Шлях до відновлення: на Закарпатті поліцейські організували для поранених колег арттерапію
- Закарпаття посіло 7-ме місце в Україні за обсягом прийнятого в експлуатацію житла
- На Закарпатті для ромських дітей проводять спеціальні заняття для підготовки до школи
- "Я не міг загинути, коли мене чекала така дівчина": історія чопського прикордонника Євгенія
- У шести лісництвах на Закарпатті можна придбати різдвяно-новорічні ялинки
- “Дитина кожного дня просить тата”: історії жінок, чиї рідні зникли безвісти
- Лісівники висадили дуби у центрі селища Дубове на Закарпатті (ФОТО)
- Закарпатський обласний кардіоцентр долучився до міжнародної акції “16 днів проти насильства”
- Ужгородець Назар Тафій волонтерить на потреби війська та пише наукову роботу про збірку Андрія Любки
- На Закарпатті створили дорожні карти допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства
- Любить географію та історію: як на Закарпатті живе хлопчик з міодистрофією Дюшена Денис Халус
- 10 тисяч подарунків планують зібрати в благодійному фонді "Сім’я Христа"
- Ще одна родина з Дніпропетровської області знайшла прихисток на Закарпатті
- «Ремонтуємо навіть натівську зброю, до якої немає інструкцій…» Історія бійця 128-ї бригади Івана

До цієї новини немає коментарів