Наша страва або правдива закарпатська кухня у піст: пасоля з кваснов капустов
Далі – пряма мова:
Почався Великий піст і багато людей почали обмежувати свій раціон їжею без продуктів тваринного походження. Також є популярними ідеї здорового харчування, так часто на столі в закарпатців можна зустріти страви із сої, авокадо, кіноа, чи інших, колись, екзотичних продуктів привезених з далеких країв. А чим харчувалися наші предки 100 років тому? З яких страв складається автентична закарпатська кухня? Як з часом змінювалися гастрономічні уподобання краян і що на це впливало? Довкола феномену закарпатської кухні існує велика кількість міфів та домислів. Тому хочу приготувати кілька пісних страв, які були традиційними для мешканців нашого краю.
В серйозній справі гастро-історичних досліджень варто звернутися до достовірних джерел. В 1896 році Юрій Жаткович, греко-католицький священик і етнограф-аматор, опублікував у Львові “Замітки етнографічні з Угорської Русі”. В ньому докладно описані звичаї та традиції наших краян кінця 19 століття, є там і розділ “Пожива”, присвячений гастрономії. Згадує Жаткович і про страви, які їли русини у піст: «Капуста з пасулию становлять в говіню головну їду…». Поєднання цих двох продуктів є класичним для закарпатської кухні і зустрічається в багатьох стравах.
Рецепт: Пасоля з кваснов капустов
- Попередньо пасолю треба залити студеною водою на кілька годин. Потім покласти до кайстрона і готувати до напівготовності.
- Додати квасну (квашену) капусту і продовжувати готувати.
- Окремо робимо ранташ: в палачінтовці пасеруємо на олії пшеничне борошно та дрібно нарізану цибулю, додаємо червоної паприки і розводимо водою, потім з’єднуємо з киплячою стравою.
- Готову страву заправляємо чорним перцем та спеціями на смак.
Владислав Товтин, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- На Закарпатті прогнозують значні дощі та підвищення рівнів води
- На Закарпатті не зафіксовано жодного випадку метапневмовірусу
- Синоптики попереджають про погіршення погоди на Закарпатті завтра - сильні опади, ожеледиця
- Кращі бренди Закарпаття-2024
- Федір Шандор презентував "Туристичну карту Сваляви"
- На Закарпатті відпочивали діти, котрі навчаються в українсько-угорській школі в Будапешті
- «Бограч-index» – січень 2025: за місяць продукти подорожчали на 4,9%
- Drone Force – перший крок до професіонала з БпЛА
- 2024 рік - названо лідерів Закарпаття за напрямами
- На Закарпатті прогнозують погіршення погоди - сніг, хуртовини, на дорогах ожеледиця
- Графік святкових богослужінь до свята Богоявлення (Хрещення Господнього) та освячення води 2025 року в Ужгороді
- На Закарпатті створили адаптаційний прихисток для дітей, яких повернули з-за кордону
- З початку холодного сезону до медичних закладів Закарпаття звернулися 34 пацієнти з переохолодженням
- Що на Закарпатті читали дорослі та діти у 2024 році?
- Командир гармати "Історик": іменем ужгородця Миколи Гаєвого назвали Центр сучасної історії в Українському католицькому університеті
- Закарпатська Туристична Організація оголосила 2025 туристичний рік в Закарпатті роком митецького туризму
- Два роки за новим календарем. Як у 2024 закарпатці почали ставитися до нових дат християнських свят
- В антології «Наша Перша світова» представлено і Закарпаття
- Працівники релокованого підприємства SHEMAX готували домашню випічку на свята для захисників ФОТО
- Закарпатські патрульні цьогоріч виявили 455 водіїв, які користувалися телефоном під час керування авто
До цієї новини немає коментарів