Що робити, якщо у вас метеозалежність: корисні поради

Що робити, якщо у вас метеозалежність: корисні поради
За підрахунками фахівців, майже половина населення Землі страждає на різні захворювання, що загострюються під час зміни погоди. І чим старшою стає людина, тим більше у неї ризик потрапити у цю половину і зіштовхнутися з метеозалежністю.

 

Метеозалежність: симптоми й лікування

Щоб з'ясувати, чому ми настільки болісно переносимо зміну погоди, треба згадати, що відбувається у цей час у навколишньому світі. А у ньому відбувається:

  • зниження або підвищення атмосферного тиску;
  • зміна температури;
  • зміна вологості;
  • зміна вмісту кисню у повітрі.

Все це призводить до того, що у нас коливається артеріальний тиск і ми або лежимо з мігренню, або ходимо як зомбі. У нас можуть починатися проблеми з суглобами і диханням — все це симптоми метеозалежності.

Повний перелік проблем зі здоров'ям дорівнює медичній енциклопедії, тому що метеочутливість означає загострення саме вашого основного захворювання. І немає універсальної пігулки, яка допомогла б усім від усіх цих різних хвороб.

Як позбутися метеозалежності

Але ось знизити гостроту симптомів завжди можливо.

І тут поради для лікування метеозалежності будуть достатньо універсальними. Наш організм на 90 % складається з рідини. І від якості рідин: крові, лімфи, тканинної й спинномозкової рідини та від стану їх оболонок і залежить те, як ви себе почуватимете під час зміни погоди.

Кров і судини

Уникайте зневоднення. Чим густішою є ваша кров, тим повільніше вона переносить кисень до клітин, і тим сильнішими є напади втоми та болю, які викликані гіпоксією, кисневим голодуванням вашого тіла.

Не паліть під час зміни погоди, якщо ви палите. Це звужує судини, і вам буде лише гірше.

Тренуйте судини

Контрастний душ, загартовування у розумних межах призводять до того, що ваші судини зберігають свою еластичність і здатні легше підлаштуватися під зміну тиску і складу повітря.

Дихайте свіжим повітрям

Якщо ви відчуваєте, що засинаєте, це може бути не лише ознакою зниженого тиску, але й ознакою гіпоксії. Зараз вам показане свіже, багате на кисень повітря. Йдіть гуляти або відкрийте вікно. Сон під час гіпоксії викличе лише посилення головного болю.

Зволожуйте повітря

Як боротися з метеозалежністю? Якщо ви відчуваєте, що повітря занадто сухе, поставте зволожувач поруч із собою. За неможливості зробити це, промивайте ніс, щоб уникнути пересихання слизової оболонки.

Зменште споживання солі

Відмовтеся від оселедця, гострих ковбас і приправ, хоча б на той час, поки погода змінюється. Надлишок солі у організмі означає спрагу. І та вода, що ви п'єте, йде не у кров, а витрачається на те, щоб вивести сіль через нирки. А оскільки нирки не можуть впоратися з цим швидко, ви набрякаєте. Набряклі тканини перетискають судини і це підвищує тиск. Коло замкнулося, здрастуй, кисневе голодування.

Нормалізуйте свій тиск

Знайте свій нормальний тиск. Придбайте тонометр, якщо ви погано переносите зміну погоди. Помилка у прийманні таблетки "не від того" тиску може коштувати вам життя. Чи знаєте ви, що чай каркаде і зелений чай мають дивовижну здатність підвищувати еластичність стінок судин? А це так. Тільки, якщо йдеться про каркаде, важливою є міцність заварки: напій повинен бути синювато-фіолетовим, як марганцівка. Зрозуміло, він буде кислим, тому ви можете сміливо додавати у нього цукор.

Існують й інші трав'яні чаї, які нормалізують стан судин. Але щодо них вам краще порадитися з фахівцями.

Знайте і лікуйте своє основне захворювання

Підвищений внутрішньочерепний тиск, астма, діабет, ревматизм і так далі — якщо ви просто глушитимете напади болю, але не лікуватиметесь, ви довго не проживете. Жоден цитрамон не врятує вас, якщо у вас глікемічний шок, а ви цього не знали.

Тому, якщо ви помітили, що на погоду в останні місяці ви реагуєте погано: вам до лікаря.

Ведіть щоденник

Помічайте, що ви відчували за якої погоди, і які ліки допомогли, а які — ні. Тоді за схожих обставин ви зустрінете проблему у всеозброєнні.

А ось чого робити не варто

Не варто дивитися на прогнози погоди заздалегідь. Нічого, крім неврозу вам це не принесе. Хоча ні, може принести. Ви можете отримати психосоматичні симптоми або посилення слабких реальних симптомів, якщо налаштовуватимете себе заздалегідь. Простіше знати свої особливості й приймати ліки лише у тому разі, якщо вам дійсно недобре.

Ukr.Media

 

03 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів