Вірники східного обряду вшановують сьогодні Страсну п'ятницю

Вірники східного обряду вшановують сьогодні Страсну п'ятницю
17 квітня в православних та греко-католиків Закарпаття Страсна п'ятниця — спомин про смерть Ісуса Христа.

 

Страсна п'ятниця приурочена до найбільш сумного і трагічного дня для всіх християн - розп'яття Ісуса Христа на горі Голгофа під Єрусалимом. Велика п'ятниця є п'ятим днем на Страсному тижні, його відзначають за два дні до Великодня - дня воскресіння Спасителя. З давніх часів у цей день згадувалися події, пов'язані з останніми днями земного життя Ісуса Христа. Не дивно, що віруючі проводять цей день в скорботі, молитвах і строгих обмеженнях.

Що категорично не можна робити в цей день

  • П'ятниця перед Великоднем - найсуворіший день для тих, хто поститься. В цей день не можна їсти взагалі нічого, окрім хліба та води, та й то - тільки після символічного виносу Плащаниці під час вечірньої служби в церкві. Алкоголь вживати суворо заборонено.
  • У цей день християни тужать за стражданням Христа, яких він зазнав по дорозі на Голгофу і під час страти. Тому суворо заборонено веселитися.
  • Все прибирання потрібно завершити в Чистий четвер - прати, прасувати, шити, готувати і прибирати в цей день не можна. Також заборонені роботи на землі - сіяти та саджати що-небудь не можна.
  • Не можна стригтися, торкатися до гострих металевих предметів. Не можна різати навіть хліб.
  • Не можна проводити хрестини і вінчання, а якщо у вашій родині на цей день випадає яке-небудь свято - день народження, річниця, захід краще перенести.
  • Не можна лаятися, лихословити, сперечатися і з'ясовувати відносини.

Джерело: Mukachevo.net

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів