Парадокс: На Закарпатті внаслідок карантину активізувався новий вид туризму

Парадокс: На Закарпатті внаслідок карантину активізувався новий вид туризму
Туристична сфера не лише Закарпаття, а й усього світу, м'яко кажучи, на паузі. Однак, попри порівняну відсутність черг під сакурами, на Закарпатті туристи є. Хто ці люди і що це за специфічний вид туризму, виданню Uzhgorod.net.ua розповів президент Регiональної туристичної органiзацiї Закарпаття Федір Шандор.

 

ТУРИСТІВ ПРИВАБЛЮЄ ЕКОЛОГІЧНЕ ЗАКАРПАТТЯ

За словами туризмознавця, на Закарпатті почав розвиватися так званий внутрішньорегіональний туризм. Тобто туризм окремими регіонами країни, що сприяє підтримці локальних бізнесів.

"У людей сформувалися певні стереотипи про регіони. Наприклад, що якийсь край – це показник екології. І так сталося, що в Україні показником екології є Закарпаття. В Україні є образи чистого Криму і чистого Закарпаття. Раніше у нас розвивався сезонний, квітковий, гастрономічний туризм тощо. Тепер фіксуємо внутрішньорегіональний. Це формат таких локальних подорожей. Туристи не можуть їхати відпочивати по регіонах – у Карпати чи на якісь озера. Але вони можуть їхати кудись пожити", – пояснює Федір Шандор.

ХТО ЦІ ТУРИСТИ?

Після декількох тижнів на карантині люди зрозуміли, що він не закінчується і сидіти в чотирьох стінах квартири складно. Тому почали шукати рішення. Особливо це торкнулося мешканців міст-мільйонників, які звикли до швидкого темпу життя. Його вирішили замінити усамітненням з природою.

"Першими таке рішення прийняли ті, у кого тут було власне житло: дачі, садиби тощо. Зараз ті будинки, які роками стояли пустками, ожили. Там почали прибирати, копати. Другими сюди поїхали ті, хто замовляє квартири подобово і сільські садиби, де не живуть власники. А третя хвиля – це візити до родичів чи знайомих. Є готелі, власники яких неофіційно здають номери, будиночки по знайомству", – коментує туризмознавець.

"Цей вид туризму зумовлений карантином. Раніше люди їхали за кордон. А ці будиночки тримали на старість – на рибалку. Тепер маємо такий собі парадокс: маєш гроші, а не можеш полетіти", – констатує Ф. Шандор.

ЯК ЦЕ З'ЯСУВАЛИ

Звичайно, туристи не ходять по вулицях екскурсійними групами і не розказують на кожному кроці, що вони приїхали сюди з інших регіонів. Тож виникає логічне запитання: як про них дізналися?

"Спочатку на вулицях з'явилися люди із нетиповим для Закарпаття говором. Туристів немає, а говорять по-іншому – ми звернули на це увгу. По-друге, номери автомобілів. Сьогодні у дворах можна побачити автомобілі з номерними знаками Києва, Харкова, Дніпра, Запоріжжя – міст-мільйонників. А по-третє, ті, хто продає харчування на виїзд, почали масово отримувати замовлення на локальні супи. Ви ж розумієте: якщо на Закарпатті хтось замовляє додому суп, то це не закарпатці. Закарпатці суп вдома варять. У деяких закладах почали замовляти пиріжки. Ну хто на Закарпатті би замовляв пиріжки? Наші екскурсоводи навіть отримують замовлення на екскурсії", – розповів Федір Шандор.

Втім, відвідати екскурсію можна і не виходячи з дому. Завтра одна з таких онлайн-екскурсій познайомить із деякими мініскульптурками шести міст. 

Тож вияляється, туристичний сезон не такий мертвий, як усі думають. Туроператори вже прогнозують розвиток внутрішнього туризму. Отже, маєте нагоду вивчати цікавинки рідного краю і дізнавайтеся багато нового про Україну.

Ксенія Шокіна спеціально для Uzhgorod.net.ua

фото Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів