Цікаво знати: ознаки дефіциту вітаміну D

Цікаво знати: ознаки дефіциту вітаміну D
Сонячне світло потрібне не лише для гарного настрою, але для здоров'я. Буквально 20 хвилин перебування на сонці заповнять добову норму вітаміну D. Однак нам не завжди вистачає сонця, особливо в дощові та холодні сезони. Пам'ятайте, що дефіцит вітаміну D — це не жарти. Він може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

 

Ви часто відчуваєте себе похмуро або пригнічено

У науковій статті, яка була опублікована в Американському журналі геріатричної психіатрії, йшлося про те, що ті, у кого дефіцит вітаміну D, постійно стикаються з депресіями. Чому так відбувається? Все просто — «гормон щастя» серотонін, не виробляється без достатньої кількості вітаміну D в організмі. Низький рівень серотоніну налаштовує нас на меланхолійний лад.

Ви набираєте вагу

На жаль, брак сонячного світла може зіпсувати ідеальну фігуру. Річ у тім, що вітамін D впливає на метаболізм. Цей вітамін змушує організм виробляти оксид азоту, який прискорює обмін речовин. Брак важливої сполуки призводить до того, що організм починає активніше відкладати отриману їжу в жирові тканини, а не переробляти енергію.

Ви відчуваєте ломоту в кістках і біль у суглобах

Іноді лікарі помиляються і ставлять людям з низьким рівнем вітаміну D діагноз артрит або фіброміалгія (хронічний біль у м'язах і фізична втома). Насправді ломота в кістках і хворобливі відчуття в м'язах пройдуть, як тільки ви підвищите рівень вітаміну D в організмі.

Ви часто хворієте

Вітамін D ще й зміцнює імунітет. Коли ви не отримуєте достатню кількість сонячного світла, до вас, буквально, починає «липнути» будь-яка зараза. Навіть звичайна застуда може підкосити організм на кілька тижнів. Не ігноруйте дефіцит: якщо він виявлений, його необхідно заповнювати.

Ви погано спите

Мучить безсоння? Можливо, ви занадто рідко буваєте на сонці. Дефіцит вітаміну D збиває природні циркадні ритми організму і призводить до порушення сну. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Нездоровий сон може підвищити ризик розвитку небезпечних і серйозних захворювань.

Ви сильно потієте

Ще один класичний симптом — ви постійно потієте без причини. Якщо ви тривалий час спостерігаєте, як лоб раптово покривається потом, необхідно проконсультуватися з лікарем і здати аналіз крові на рівень вітаміну D. Щоб підвищити імунітет, регулярно займайтеся спортом вдома. Не варто прямо зараз хапатися за вітаміни — дефіцит вітамінів може виявити тільки лікар. Іноді надмірне споживання добавок, навпаки, може зашкодити вам. Матеріал публікується в ознайомлювальних цілях і не є медичною рекомендацією. Матеріал не несе відповідальності за наслідки самолікування і може не поділяти точку зору автора або експерта.

Джерело: Укрмедіа

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів