Ужгородський замок – ТОП 10 цінностей та унікальностей

Ужгородський замок – ТОП 10 цінностей та унікальностей
Закарпатський краєзнавчий музей, у стінах Ужгородського замку – хранитель історії нашого краю, яка навіть сьогодні залишається мало дослідженою, але тим не менше, тут є унікальні знахідки та факти, про яку Вам варто знати.

 

 

  1. Сама будівля та стіни замку в місті Ужгород
  2. Скам’янілість риби тунця віком понад 33 млн років, скам’янілі рештки доісторичних морських їжаків і молюсків, кістки і зуби мамонта
  3. Найбільша в Україні колекція бронзових і кельтських предметів, цікаве зібрання старовинних монет (12 тисяч експонатів)
  4. Найбільша колекція народних інструментів з різних районів краю.
  5. Найбільша колекція археологічних знахідок древньої історії Закарпаття, епохи палеоліту, мезоліту і неоліту
  6. Унікальна колекція холодної і вогнепальної зброї XIV – початку XX століть. Центральним експонатом, безумовно, є шабля Трансільванського князя і польського короля Іштвана Баторі (1576). Руків’я зброї прикрашене цінними каменями. З одного боку шаблі напис латинню: «За Бога, за Батьківщину», з іншого: «Удача і слава належить переможцям».
  7. Обладунки польського крилатого гусара XVII ст.
  8. Величезний дворучний меч німецького лицаря XVI ст.
  9. Рукописне Королівське Євангеліє (1401), Біблія руська (1519) Франциска Скорини, Острозька Біблія (1581) Івана Федорова та багато інших.
  10. Руїни храму Святого Юрія та історична подія – Ужгородська унія 1646 — акт церковного об’єднання з Римом 63 закарпатських священиків Мукачівської православної єпархії на чолі з Василем Тарасовичем, укладений 24 квітня 1646 року в Ужгороді з еґерським римо-католицьким єпископом Ю. Якушичем.

 

Джерело: Олександр Коваль, Турінформ Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів