В Ужгороді відбувся перший історичний матч збірної України

В Ужгороді відбувся перший історичний матч збірної України
квітня виповнилося 28 роківіз того дня, як національна збірна України з футболу провела перший матч у своїй історії. Приємно, що цей матч відбувся на ужгородському стадіоні «Авангард» між збірними України та Угорщини, який носив статус товариського.

 

Неабияку роль у проведенні цієї зустрічі зіграв тодішній головний тренер ужгородської «Говерли» Степан Войтко, який виступив у ролі посередника і звів тогочасного менеджера збірної Угорщини Золтана Модьора з головою Федерації футболу України Віктором Банніковим. «В Києві тоді домовилися про те, що зустріч збірних відбудеться неподалік від угорсько-українського кордону в Ужгороді, а наступний матч відбудеться осінню», - згадує Степан Федорович. «Великих зусиль також доклали й тодішній начальник управління спорту Закарпатської ОДА Степан Гаупт та директор стадіону «Авангард» Ігор Русанов. Адже не було досвіду щодо організації заходу такого масштабу».

Через дефіцит фінансів не склалося із запрошенням легіонерів. Головним тренером хотіли призначити Валерія Лобановського, який у той час очолював збірну ОАЕ. Але Валерій Васильович через контракт не зміг очолити збірну. Тож до Ужгорода з командою приїхали Анатолій Пузач, Валерій Яремченко і Віктор Прокопенко, який і був головним наставником.

У розпорядженні тренерського штабу було 20 футболістів: воротарі — Кутєпов («Динамо»), Гришко («Чорноморець»); захисники — Лужний, Ю. Мороз (обидва — «Динамо»), Никифоров, Третяк (обидва — «Чорноморець»), Драгунов («Шахтар»), Беженар («Дніпро»); півзахисники — Анненков, Ковалець, Заєць (усі — «Динамо»), Шелепницький, Сак, Цимбалар (усі — «Чорноморець»), Погодін («Шахтар»), Дудник («Металург» З); нападники — Саленко («Динамо»), Гецко, Гусєв (обидва — «Чорноморець»), Щербаков («Шахтар»).

Підготовка до поєдинку практично не велася. Команда прибула з Києва до Ужгорода так би мовити з корабля на бал, і цей факт, звісно, вплинув на результат.

Тим не менш у першій половині матчу за підтримки переповненого «Авангарду» з 13 тисячами вболівальників підопічні Віктора Прокопенка доволі пристойно виглядали, а на 15 –й хвилині могли й відкрити рахунок, однак, стража угорських воріт врятувала поперечина.  У другому таймі позначилася перевага угорської команди в зіграності – Іштван Шаллої та Йожеф Кіпріх уміло скористалися помилками наших захисників й тричі вразили ворота Ігоря Кутєпова. Все ж українці зуміли таки відповісти – приємно, що перший історичний гол збірної України ефектним ударом зі штрафного в нашому обласному центрі провів закарпатець Іван Гецко. Тож той матч завершився поразкою українців – 1:3.

«Якщо відверто, то зараз не пам’ятаю, щомені казав головний тренер збірної Віктор Прокопенко, випускаючи на заміну в середині другого тайму, — згадує про той пам’ятний поєдинок головний герой у складі нашої збірної Іван Гецко. — Річ у тім, що я бувзлий на наставника, оскільки вважав, що мав починати матч у стартовому складі, адже моє становлення як футболіста відбувалося в Ужгороді, і на трибунах було багато вболівальників, які прийшли підтримати саме мене. Мені здається, що, з’явись я на полі раніше, ми б програли з більш почесним рахунком. Адже, пригадується, вже за кілька хвилин я опинився на забійній позиції, але, на жаль, схибив. Зараз навіть і не пригадаю, хто тоді заробив штрафний. Гол насправді вийшов на диво: я пробив метрівіз 25-ти над стінкою, і м’ячвлетів у дев’ятку.

До слова три року тому, у 2017 році з нагоди 25-ї річниці на ужгородському «Авангарді» відбувся матч  між збірними командами ветеранів України та Угорщини. Напередодні цього поєдинку очільники футбольних асоціацій України та Угорщини Віктор Павелко та Шандор Чані на арці стадіону «Авангард» відкрили меморіальну дошку з нагоди першого офіційного матчу нашої збірної. А от щодо самої гри, то збірна України сповна реваншувалася за поразку в 1992 році, обігравши угорців із таким же результатом – 3:1. У складі нашої команди м’ячами відзначилися ІванГецко, АндрійВоробей та Олег Собуцький.

Uzhgorod.net.ua

*У статті використані матеріали сайту УАФ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів