Наукова бібліотека УжНУ отримала в дарунок унікальне видання

Наукова бібліотека УжНУ отримала в дарунок унікальне видання
Завдячуючи Генеральному Консульству Словацької Республіки в Ужгороді, Наукова бібліотека Ужгородського національного університету отримала у дарунок унікальне видання з історії Закарпаття чехословацького періоду «Чехословацький світ у Карпатах 2», автором якого є словацький дипломат Владімір Куштек.

 

Нагадуємо, що 5 червня 2019 року в університетській книгозбірні відбулася презентація першої книги «Чехословацький світ у Карпатах». Вона вийшла з нагоди святкування 100-річчя заснування Чехословаччини, до складу якої протягом 20 років входило і Закарпаття.

На жаль, зараз у зв’язку з карантином, ми не маємо змоги зустрітися у стінах затишної читальної зали, але завдяки мережі Інтернет можемо презентувати цінний подарунок широкому загалу.

?Це ілюстроване видання до Наукової бібліотеки передав сам Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді – Мірослав Мойжіта, який високо цінує книги та є щирим прихильником університетської книгозбірні. Пан Мойжіта дуже позитивно висловився про книгу «Чехословацький світ у Карпатах 2» і нагадав, що автор видання Владімір Куштек – словацький дипломат, який працював у країнах Азії та Африки, є палким шанувальником Закарпаття. Після мандрів Карпатами ще у студентські роки закохався у красу природи нашого краю і всі відпустки проводив саме тут. Захоплення історією Срібної Землі принесло вагомі плоди: світ побачила вже друга книга «Чехословацький світ у Карпатах 2», яку ми з радістю представляємо. ?

Якщо перша частина видання здебільшого містила історично-соціальні портрети міст і сіл Підкарпатської Русі, то друга поділена на кілька тематичних розділів: життєві історії кількох визначних людей на Закарпатті чехословацького періоду, особливості нацменшин у краї, досягнення та здобутки в соціально-економічній та культурній сферах. Розділи другої частини книги, так само, як і першої, написані трьома мовами: чеською, словацькою і русинською. Видання «Чехословацький світ у Карпатах 2» проілюстроване фоторепродукціями, документами та артефактами переважно з архіву автора.

?Зі вступу читач дізнається про те, які позитивні трансформації пережило Закарпаття у міжвоєнний період (1919-1939 рр.). Чи не найбільше за період чехословацького правління на Закарпатті було зроблено у соціально-економічній сфері, а саме у сільському господарстві, промисловості, культурі, освіті, охороні здоров’я, спорті. Чималих успіхів чехи та словаки досягли у розвитку економічної структури краю, зокрема у ділянці технічної відбудови та соціальної організації краю (нові шляхи, громадські будови, лікарні). У містах в той час з’явилася більшість сучасних функціональних громадських будівель зі своєрідною архітектурною довершеністю. Значною зміною стало зміцнення становища жінок у суспільстві. Надзвичайно цікавою є розповідь про встановлення різдвяної ялинки в Ужгороді, Севлюші (нині м. Виноградів) і Рахові як символу фінансової допомоги сиротам.

Також у вступі Владімір Куштек підкреслив значення Т. Г. Масарика, який був першим президентом незалежної демократичної Чехословаччини протягом 17 років. Його ідеал держави гуманної демократії був реалізований і приніс відчутні результати й для населення Підкарпатської Русі в різних галузях народного господарства. Особливо відчутні здобутки були в галузі освіти національних меншин.

Перші розділи книги розповідають про життєві долі відомих русинських і словацьких діячів, які працювали на той час в Підкарпатській Русі. Йдеться про Василя Щерецького, Кирила Прокопа, Йосипа Трохта та Мілана Ліхарда.

Одним з найпомітніших політичних діячів Підкарпатської Русі у складі Чехословаччини був уродженець села Лази – Василь Щерецький. Він був послідовником справи Едмунда Егана, одним із засновників кооперативного руху в Підкарпатській Русі, який до 1914 року заснував понад 200 кооперативів і опікувався ними. Але на жаль, все знищила Перша світова війна. У 1929 році Василь Федорович був обраний депутатом до Чехословацького парламенту. У 1933 році в краї було створено аграрне селянське об’єднання «Земледільська Комора», головою якого було обрано В. Щерецького. Восени 1944 року Василь Щерецький був арештований і звинувачений в антирадянській діяльності. Понад 10 страшних років відбував покарання у ГУЛАГу міста Потьми. Повернувся додому в період «хрущовської відлиги». Розділ про В. Щерецького надруковано чеською та русинською мовами.

?Наступна частина видання присвячена національним меншинам Підкарпатської Русі. Це розповіді про єврейське весілля та історію єдиної в Європі ромської школи, створеної у 1927 році в Ужгороді.

 

Владімір Куштек зібрав інформацію, яка засвідчує, як чехословацький період допоміг модернізувати та збільшити виробництво на Мукачівській тютюновій фабриці та Підгорянській пивоварні, розвинути поштове відділення та телеграф, а також ділові мережі компаній Ba?a та Legiodru?stva. Ще автор відзначив у праці, що цей період суттєво сприяв розвитку соколівського руху, спорту й туризму в країні, а також зміцненню чехословацько-румунських відносин та співпраці в Підкарпатській Русі.

?В останніх розділах книги автор розповідає про чеських готельєрів у Підкарпатській Русі, ювілейну школу Масарика в Ужгороді та діяльність евакуаційного бюро в Хусті.

?Завершив свою кропітку працю пан Владімір спогадами про мандри Карпатами у 1977 році, звідки і почалось його захоплення Закарпаттям.

?Сподіваємося, що у майбутньому нам вдасться провести цікаву презентацію книги «Чехословацький світ у Карпатах 2» у стінах Наукової бібліотеки УжНУ, з вікон якої відкривається вид на гори Словаччини.

За інф. Наукової бібліотеки УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів