Закинуті замки стануть новими туристичними атракціями Закарпаття (ФОТО)

Закинуті замки стануть новими туристичними атракціями Закарпаття (ФОТО)
На Закарпатті є 12 середньовічних замків та замчищ. У скількох із них ви були? Більшість не лише зруйновані, але й занедбані. У рамках проєкту «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного шляху» в області невдовзі з’явиться маршрут несправедливо забутими замками краю. Цими вихідними у рамках проєкту триває акція «Чистий простір» у с. Квасово Берегівського району. Сюди приїхали волонтери для розчистки руїн замку від чагарників.

 

Реалізовують проєкт у рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 за фінансової підтримки Євросоюзу.

Над берегом річки Боржава височіють руїни Квасівського замку. У середні віки він був одним зі свого роду митних постів так званого Соляного шляху. У XVI столітті замок знищили. До наших днів дожили лише залишки стін, а все довкола поросло високими кущами й деревами.

Цей замок є одним із п’яти на території Закарпаття, що утворять новий міжнародний туристичний маршрут. Серед інших – замки у Хусті, Королеві, Вишкові та Виноградові. По інший бік кордону маршрут продовжиться в Угорщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замки, мініскульптурки й туристична інфраструктура: На Закарпатті відроджують "Соляний шлях"

Директор АРР «Закарпаття» Михайло Данканич розповів: «Розчищають територію замку волонтери. Їм ми забезпечуємо транспорт, харчування, необхідні інструменти. З боку місцевої влади є розуміння, тож до робіт активно долучається і сільський голова. Він сам на рівні з іншими волонтерами допомагає чистити чагарники. Окрім цього ми провели тендер на розробку проєктно-кошторисної документації на консервацію руїн Квасівського, Королевського та Вишківського замків. Це пам’ятки національного значення, які документально нікому не належать, а відповідно, без документів консервацію там робити не можна».

Туристичний потенціал цього місця значний, каже туризмознавець Федір Шандор. «Це місце може бути цікавим перш за все для закарпатського туриста. Самі ж місцеві мало знають свій край і можуть відкривати для себе в межах області багато нового. Коли місця як Квасівський замок стануть цікавими і привабливими для місцевих жителів, вони самі приведуть сюди туристів із інших областей».

Очистити територію планують за 2-3 дні. А наступного тижня охочих запрошують долучитися до розчистки території Королевського замку. Ще через тиждень така сама акція відбудеться у Вишкові. За анонсами подій можна слідкувати ТУТ.

Після облагородження території по всьому туристичному маршруту встановлять відповідні вказівники, а також мініскульптурки торговця, що сидить на міхах із сіллю. Виготовить їх скульптор Михайло Колодко.

Ксенія Шокіна, спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів