Беріть на замітку: літня обрізка плодових дерев

Беріть на замітку: літня обрізка плодових дерев
бБагато хто вважає, що обрізання плодових дерев можна проводити тільки у весняний або осінній період. Але літня обрізка може бути дуже ефективною, якщо провести її правильно. Вона сприяє формуванню зеленої маси, допомагає сформувати плоди і збільшити врожай. Після літньої обрізки дерева більш підготовлені до зимової сплячки, більш міцні і виглядають охайно, інформує Ukr.Media.

 

Видалення зайвих бруньок

З будь-якої бруньки на дереві, неодмінно утворюється гілка. Крона дерев несе неоціненну користь для дерева. Завдяки фотосинтезу, який з сонячної енергії, вуглекислого газу і вологи, забезпечує органічними речовинами все дерево. Але досить часто крона приносить тільки шкоду дереву, віднімаючи корисні речовини і знижуючи врожайність. Тому зайві бруньки краще видаляти відразу. Так, потрібні гілки отримають більше поживних речовин і кращий розвиток. Є сенс видаляти зайві бруньки на молодих деревах. Дорослі дерева вже давно зміцніли і цієї маніпуляції не потребують.

Проведення пасинкування

Як і видалення зайвих бруньок, пасинкування позбавляє дерево від зайвих гілок. Це більше схоже на проріджування крони. Пасинкування виглядає просто — непотрібні пагони просто зрізаються. Краще це робити, на початку їх розростання.

Досить часто літню обрізку проводять на додаток до весняної. Особливо це корисно проводити після того, як важко навесні встановити ступінь загибелі гілок після підмерзання. Тоді обрізку проводять влітку, коли гілки оживають і з'являється листя.

Прищіпка або пінціровка

Крона дерева росте не лише вшир, але і вгору. Для того, щоб призупинити зростання гілок в довжину, потрібно прищіпнути їм верхівки. Для цього відступають 5 — 10 сантиметрів і обрізають верх гілки. Ця процедура дуже корисна для формування правильної крони у молодих дерев. Коли гілка швидко йде в зростання, то допоможе тільки видалення її частини, щоб врівноважити її з іншими. Адже поки що це дає можливість наздогнати її в зростанні сусіднім гілкам. Як правило, після пінціровки зростання гілки сповільнюється і припиняється через два тижні. Коли зростання відновиться, прищіпку повторюють. Для обрізки використовують секатор, садові ножиці або ніж.

Відгинання гілок в горизонтальне положення

Давно помічено, що на горизонтальних гілках більше формується плодів, ніж на вертикальних. Тому багато садівників насильно гілки розміщують так, щоб вони зростали в горизонтальному положенні. Найбільш ефективно відгинати гілки поки вони не здерев'яніли. Але можна проводити цю процедуру в будь-який час. Для закріплення використовують шпагат, який прив'язують до кілків або стовбуру. Також можна зафіксувати гілку з допомогою невеликого вантажу. Наприклад, прив'язавши до неї пляшку з водою. Приблизно через півроку, коли гілка надійно зафіксується і продовжить рости в такому положенні, вантаж або шпагат знімають.

Не варто нехтувати літнім обрізанням. По-перше, при літній обрізці забираються всі уражені хворобами гілки. Це може бути рак, фітоспороз або монілоз. По-друге, для деяких видів плодових дерев обрізка потрібна, щоб уникнути виділення глею навесні. Це особливо стосується аличі, черешні, вишні і сливи. По-третє, деревам така обрізка завжди йде на користь, забезпечуючи правильний ріст і збільшення врожайності.

 

29 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів