Цікаво знати: ознаки, які вказують на нестачу заліза в організмі

Цікаво знати: ознаки, які вказують на нестачу заліза в організмі
Залізо — один з найбільш важливих мінералів, необхідних для нормального функціонування нашого організму. Його головна функція — доставка кисню до органів нашого тіла. Але, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 80 % жителів Землі відчувають дефіцит заліза — у тій чи іншій мірі. У вас може не бути анемії — стану, за якого кількість червоних кров'яних тілець падає до критичного рівня — але ви все одно можете не отримувати достатньої кількості заліза і навіть не знати про це. Ось кілька симптомів, які можуть свідчити про його ймовірний дефіцит, інформує Ukr.Media.

 

Вас тягне на "дивне"

Бруд, глина, крохмаль, картон і навіть деякі чистячі засоби — усі ці предмети можуть раптово здатися дуже привабливими для людей, які відчувають нестачу заліза. Правда, відстежити це дуже складно: зазвичай такі пристрасті з'являються у вагітних жінок або маленьких дітей і оточуючі не звертають уваги на дивні харчові звички. Втім, іноді пристрасть до неїстівних або умовно їстівних предметів можуть демонструвати й літні люди — і варто бути особливо уважними до їх здоров'я, якщо відбувається щось подібне.

Ламкість і зміна форми нігтів

Ламкість нігтів — свідоцтво дефіциту не лише кальцію, але й заліза. І ще одна специфічний ознака — зміна форми нігтьової пластини, коли утворюється поглиблення у центрі, а сам ніготь нагадує ложку. Якщо ви помітили щось подібне, вам варто звернутися до лікаря і перевірити рівень заліза у крові.

Сухі і потріскані губи

Суха і потріскана шкіра губ може з'явитися через занадто сухе повітря у приміщенні або на вулиці, а також тривалий вплив сонця. Але якщо у вас з'являються тріщини у куточках губ, які заважають говорити чи сміятися, справа може бути у нестачі заліза.

Синдром неспокійних ніг

Лікарі до кінця не впевнені, що саме призводить до появи синдрому неспокійних ніг — стану, за якого у нижніх кінцівках постійно відчувається печіння, поколювання або судоми. Але дослідження 2013 року підтвердило, що у людей з дефіцитом заліза цей синдром проявляється у 9 разів частіше.

Опухлий язик

Так званий атрофічний глосит — стан, за якого язик збільшується і стає болючим. Язик розпухає до такої міри, що з поверхні зникають невеликі сосочки і він стає абсолютно гладким. Інші симптоми, що супроводжують цей стан — сухість у роті, печіння, утруднене ковтання.

Тяга до льоду

Це один з найпоширеніших симптомів важкого дефіциту заліза — майже неконтрольоване бажання смоктати шматки льоду — експерти вважають, тому, що лід допомагає заспокоювати збільшений язик.

 

11 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів