Один із замків Закарпаття потребує допомоги

Один із замків Закарпаття потребує допомоги
Олег Коцюба оглянув стан Середнянського замку, який датується XII–XV століттям. Знаходиться історична споруда у селищі Середнє Ужгородського району. Це єдиний замок в області, у якому збереглися риси романського стилю. І хоч споруда вважається однією з важливих пам'яток Закарпаття та відноситься до пам’яток національного значення (охоронний номер 195-Н), перебуває у аварійному стані.

 

Територію, прилеглу до замку, доглядає селищна рада. Однак проблему збереження пам’ятки це не вирішує, бо балансоутримувач замку не визначений. Селищна рада робила спроби вирішити це питання у судовому порядку, однак без результату. Цими днями Середнянська селищна рада звернулася до голови ОДА Олексія Петрова з проханням передати замок у власність громаді селища. Під час зустрічі було вирішено повернутися до пошуку можливих юридичних шляхів вирішення питання про балансоутримувача і власника для збереження пам’ятки, залучення бюджетних та позабюджетних коштів для її консервації чи реставрації.

Саме такі об’єкти, як Середнянський замок, могли б відіграти важливу роль у розвитку культурного туризму – ознайомлення із пам’ятками історії, архітектури, мистецтва; природними та етнічними особливостями; сучасним життям, в осмисленні власної ідентичності, у відродженні локальних традицій.

Пресцентр Закарпатської ОДА

 

25 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів