В Ужгороді двері римо-католицького костьолу св. Юрія оновлять вперше за 30 років (ФОТО)

В Ужгороді двері римо-католицького костьолу св. Юрія оновлять вперше за 30 років (ФОТО)
Римо-католицький собор св. Юрія є найдавнішою спорудою сучасної вулиці Волошина в Ужгороді. Величний храм, зведений у стилі пізнього бароко, височіє над центром міста. І щоп’ятнадцять хвилин він нагадує про себе звуками дзвонів, що відбивають точний час. Загалом будівля костьолу, якому вже більше 250 років, збереглася в доволі непоганому стані.

 

Однак численних парафіян тривалий час непокоїв вигляд старовинних дверей. Центральні вхідні, якими щодня користуються люди, в кращому стані, а дві пари бокових дверей, якими користуються значно рідше, почали підгнивати знизу. Нині в римо-католицькому соборі св. Юрія триває невеликий ремонт всіх трьох пар вхідних дверей. Хто і як його проводить – дізнавався «Про Захід».

Вже другий тиждень майже щодня у костьолі на вулиці Волошина від ранку до вечора працюють двоє чоловіків. Вони ретельно відчищають зовнішню сторону дверей храму від шарів старої фарби. Керує роботою майстер із Концова Йожеф Кіш, допомагає йому старенький Шандор Рояк, котрий вже 35 років член церковної двадцятки. Саме пан Шандор був ініціатором ремонту, взявши на себе зобов’язання знайти мецената для фінансування робіт. Підтримав ідею підприємець з Концова Йожеф Боднар, який також є парафіянином ужгородського собору св. Юрія. Він хотів профінансувати роботу професійного майстра і закупівлю необхідних матеріалів, однак майстер Йожеф Кіш від винагороди відмовився, сказавши, що працюватиме на волонтерських засадах. Так само безкоштовно погодився допомагати майстрові один із найстарших парафіян храму Шандор Рояк, тож меценат профінансував лише закупівлю матеріалів.

Священник собору о. Мирон Петенко, котрий лише нещодавно був переведений до Ужгорода, розповідає, що найбільша проблема виникла з боковими дверима, які відкривають лише під час великих свят, аби запобігти скупченню людей. Якщо центральні двері – заглиблені і не потерпають від дощів, то поріг бокових постійно замокає, тож знизу вони почали підгнивати, а фарба частково злущилася. Майстри-волонтери вже другий тиждень відчищають двері від шарів старої фарби. Вже знайшли сліди білої, червоної та коричневої, загалом нарахували приблизно 5 шарів фарби. Відчистити її було справою непростою, довелося використати газову горілку. Особливо обережно майстри поводяться з декоративними елементами, на центральних дверях вони – металеві, а на бокових – дерев’яні. Священник і майстри припускають, що бокові входи були прибудовані пізніше, відповідно і двері там мають бути новішими. Однак це лише припущення, на жаль, достеменно у соборі не знають віку цих дверей, вони могли з’явитися тут як під час будівництва у 1760-х, так і під час перебудов і ремонтів 1830-го, 1881-го чи 1910 років.

Цікаво, що майже всі елементи старовинних дверей оригінальні, тут не змінювали кріплень і замків, а ключі від трьох пар дверей – величезні і важкі – досі справно відмикають їх. Востаннє двері собору фарбували під час великого ремонту будівлі у 1990 році. Як розповів нам інженер-архітектор Дьордь Шнайдген, котрий керував тоді роботами, двері на той час були пофарбовані дешевою радянською масляною фарбою, яку було дуже важко відчистити. Тому їх тоді лише відшліфували і заново перефарбували.

Тепер усі ці шари фарби нарешті вдалося зняти. Наступного тижня майстри-волонтери приступлять до процесу шліфування дверей. У місцях, де в деревині з’явилися тріщини, їх акуратно заповнять і вирівняють, аби зберегти деревину якнайдовше. Наразі проводяться консультації щодо вибору фарби, колір дверей залишать таким же, адже саме такий був погоджений і значиться в останньому варіанті паспорта опорядження фасаду. На цьому етапі робіт майстрів консультуватиме архітектор Петро Сарваш. Загалом роботи триватимуть ще не менше двох тижнів, після чого ми зможемо побачити оновлені двері костьолу св. Юрія.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів