Беріть на замітку: звички, які здатні знищити ваш хребет

Беріть на замітку: звички, які здатні знищити ваш хребет

 

Хребет — один з найважливіших органів нашого тіла, від здоров'я якого безпосередньо залежить стан не лише спини, але і багатьох внутрішніх органів. Защемлення або викривлення різних відділів хребта може призвести до порушення кровообігу — і у підсумку призвести до хвороб серця, погіршення роботи головного мозку, травлення і розвитку інших захворювань. Перевірте, чи немає у вашому арсеналі звичок, які непомітно, щодня, руйнують хребет — і негайно позбудьтеся їх!

Паління

Паління погано впливає не лише на нашу серцево-судинну систему, а й на хребет і може викликати передчасну дегенерацію хребетних дисків. Річ у тім, що ця звичка перешкоджає циркуляції крові і лімфатичної рідини у дисках, що призводить до їх зневоднення і браку необхідних поживних речовин, а пізніше — і до руйнування. Тому чим довше ви палите, тим гірше вашому хребту, інформує Ukr.Media.

Відмова від молочних продуктів

Для здоров'я кісток важливий кальцій — особливо після 45-50 років. Найпростішим і доступним джерелом цього корисного елемента залишаються молочні продукти — відмовляючись від них, ми ставимо під загрозу міцність кісток і підвищуємо ризик розвитку остеопорозу у старшому віці. Але якщо ви змушені відмовитися від лактози з медичних причин, вам варто збільшити споживання листових зелених овочів і консервованої риби. Пам'ятайте, до 50 років ми повинні щоденно отримувати не менше 1000 мг кальцію, а після 50 — 1200 мг і навіть більше.

Звичка сутулитися

Мама мала рацію: за столом треба сидіти рівно, а поставу тримати у будь-якій ситуації. Чим старшими ми стаємо, тим важче нам тримати спину рівно, але саме у старшому віці для нас особливо важливий прямий хребет — адже в іншому разі істотно збільшується навантаження на внутрішні органи. Тому після 30 років варто регулярно займатися йогою і іншими практиками, спрямованими на розтягування і вирівнювання хребта.

Залежність від смартфона

Занадто часта і тривала робота зі смартфоном також може погано позначитися на стані хребта: коли ми розмовляємо, затиснувши телефон плечем, або просто проводимо багато часу, схилившись над екраном, ми збільшуємо навантаження на верхній відділ хребта. Згодом це може призвести навіть до зміщення дисків і серйозного викривлення — пам'ятайте про це!

Сидяча робота

Якщо ваша робота пов'язана з необхідністю проводити багато часу, сидячи за письмовим столом, вам обов'язково потрібно подбати про свій хребет. По-перше, щогодини слід робити невеликі перерви для гімнастики і розминки. По-друге, варто кілька разів на день виконувати вправи для профілактики болю у шийному і комірному відділах хребта. Нарешті, поміркуйте про те, щоб замінити звичний стілець на фітбол — і працювати, сидячи на ньому, хоча б годину на день. Це не лише допоможе зміцнити хребет, але і дозволить боротися із надмірною вагою.

Любов до кави

Кава — чудовий напій, який може принести велику користь нашому здоров'ю. Але важливо пам'ятати, що кофеїн буквально "вимиває" кальцій з наших кісток, підвищуючи ризик переломів. Якщо ви часто п'єте каву, подбайте про те, щоб у вашій дієті було достатньо продуктів, що містять кальцій.

Любов до великих сумок

Якщо ви звикли підбирати до свого вбрання великі сумки, ваш хребет може бути у великій небезпеці. Чим більша сумка, тим вища спокуса заповнити її різними потрібними предметами — і тим вище навантаження на хребет. Замініть її меншою моделлю — або переходьте на рюкзаки.

... і високих підборів

Так, високі та тонкі підбори і раніше були ворогом номер один для нашого хребта. Якщо ви не готові повністю відмовитися від взуття на високих підборах (хоча лікарі радять зробити це саме тим, кого по-справжньому турбує своє здоров'я), хоча б скоротіть частоту його носіння. А у решту часу надавайте перевагу туфлям і черевикам на зручній підошві або на зовсім невеликих і стійких підборах.

 

06 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів