Як в умовах карантину дитсадки Ужгорода протидіють пандемії? ФОТОРЕПОРТАЖ

Як в умовах карантину дитсадки Ужгорода протидіють пандемії? ФОТОРЕПОРТАЖ
Тисячі батьків видихнули з полегшенням: нарешті діти пішли до садочків та шкіл. Чи безпечним є начальний процес, чи змінився формат навчання і як захищають себе і своїх вихованців у дошкільних навчальних закладах журналісти Uzhgorod.net.ua розглянули на прикладі НВК «Первоцвіт» Ужгородської міської ради.

 

На дитячих майданчиках граються діти, вихователі у масках чи захисних щитках, а учнів молодших класів батьки чекають за межами школи – таку картину бачимо у цьому навчальному закладі. Тут навчаються не лише дошкільнята, але й учні 1-4 класів. Вихователі показують дезінфекційні засоби, маски, рідке мило, паперові рушники тощо – все є, в необхідній кількості. Кажуть, що всім необхідним забезпечені – потурбувалася Ужгородська міська рада.  

 

Директорка "Первоцвіту" Оксана Макара каже, що до навчального процесу поки повернулися не всі діти.

«Дошкільні групи у нас заповнені відсотків на 50, бо ми розпочали роботу 1 вересня. А 1-4 класи у повному обсязі вже пішли до школи. Звісно, деяких діток досі немає через сезонні захворювання, хтось іще з батьками на морі. До того ж, у разі виявлення симптомів ГРВІ наші лікарі ізолюють дитину, дзвонимо батькам і вони її забирають. Тож поки, на щастя, ніяких проблем нема».

Для вихователів, учителів та технічного персоналу робочий день відбувається обов’язковим вимірюванням температури на вулиці. Відтак вони заходять до будівлі.

«Прийом» дітей теж відбувається строго: батькам тепер до приміщення навчального закладу – зась. Натомість дошкільнят приводять на дитячі майданчики, а школярів – до різних входів. Таким чином тут мінімізували контакти дітей. До приміщення учні заходять у масках, їм також міряють температуру. Якщо хтось із вихованців має ознаки ГРВІ, дитину ізолюють та повідомляють батьків, щоб забрали.

Навчальний процес тепер дещо відрізняється від звичного: діти проводять більше часу на свіжому повітрі, мають там деякі заняття, поки дозволяє погода, а навчальні приміщення постійно провітрюють. Крім того, у класах на сітнах бачимо пам’ятки щодо протидії поширенню коронавірусу.

А ще малюкам показують тематичні мультфільми й таким чином теж навчають їх берегтися, запевняє пані директорка. А от використання антисептиків дітьми стараються мінімізувати – у кожному класі є власна вбиральня, тож діти постійно миють руки з рідким милом та користуються паперовими рушниками.

«Дітки швидко адаптуються. На подвір’ї у нас є лавиці, дошкільники поставили собі стільчики в альтанки і так займаються. Зараз маємо простір для втілення усіх креативних ідей – як найкраще все організувати, щоб мінімізувати ризики», – каже Оксана Макара.

Під час занять у класах вчителі надягають спеціальні захисні щитки – їх навчальному закладу надали благодійники.

Вчителька музичного мистецтва Олена Лащик каже: «Діти не дивуються щиткам і маскам. Вони вже звикли до цих реалій. До того ж, щитки прозорі, зручні, вони не заважають комунікувати. Вони легкі, на голові не відчуваються. Хіба може гаряче дихання бути трохи парким, але точно легше, ніж у масці».

«Вони медичного призначення і мають сертифікати якості, – демонструє щиток завкафедри сімейної медицини амбулаторної допомоги медичного факультету №2 УжНУ, заступник директора Закарпатського обласного благодійного фонду «Сім’я» Павло Колесник. – Мої батьки – вчителі з тривалим педагогічним стажем і в поважному віці. І я, як син, дуже переживаю за їх безпеку, адже на роботі учителі мають високі шанси інфікуватися коронавірусом. Тому мені прийшла в голову ідея купти їм щитки. Але мама сказала, що вона одна у щитку не ходитиме. Так виникла думка, що забезпечити щитками можна всю школу. А далі вирішив розробити проєкт для всіх шкіл міста Ужгорода. Так ми розробили проєкт і надіслали його нашим колегам із релігійного об’єднання Церкви Ісуса Христа святих останніх днів України. Вони розглянули його дуже швидко і виділили нам 150 тисяч гривень. Так із початком навчального року вдалося убезпечити вчителів 26 навчальних закладів Ужгорода. Головне, щоб усе ж таки ці щитки використовували».

 

Лікар Павло Колесник каже з власної практики, що щиток для вчителів – найбільш оптимальний варіант. Адже «маски потрібно постійно міняти, правильно одягати, у них важко дихати і це неекологічно. А щитки – багаторазового використання, дають високий ступінь захисту, через нього легко дихати і говорити, діти бачать артикуляцію».

Вихователі НВК переконують  використовуватимуть, вдячні і міській владі за забезпечення всім необхідним, і меценатам. Кажуть, працювати, коли в тебе є все для самозахисту, все ж спокійніше.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів