В Ужгороді презентували мобільний додаток з пошуку зниклих рідних "Reunite Ukraine"

В Ужгороді презентували мобільний додаток з пошуку зниклих рідних "Reunite Ukraine"
Мобільний додаток з пошуку зниклих рідних "Reunite Ukraine" презентували 11 жовтня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка.

 

Про це розповіли в ефірі радіо "Ужгород" організаторка презентації Олена Біланіна та керівниця відділу з розвитку бізнесу "Reunite Ukraine" Яна Козак.

За словами Яни Козак, розробниками мобільного додатку є американська неурядова організація "Find My Parent", яка була заснована батьками, чиїх власних дітей викрали. Вони розробили свій перший мобільний застосунок під такою ж назвою, як і організація — Find My Parent, тобто знайти моїх батьків. Застосунок допомогає возз'єднати усіх дітей, які були розлучені зі своїми рідними по всьому світу за різних причин — збройні конфлікти, викрадення, стихійні лиха.

"Коли почалася війна в Україні, то організація захотіла допомогти українським дітям та сім’ям і розробила цей мобільний застосунок "Reunite Ukraine" спеціально для українців. Нацполіція України виступила консультантами з розробки застосунку і відтоді ми постійно співпрацюємо з ними та відділом ювенальної превенції. Застосунок безкоштовний для усіх користувачів. Це безпечний та швидкий спосіб пошуку рідних. Тепер на пошуки зниклої особи можуть піти на дні, місяці, чи роки, а, можливо, навіть лічені години", — розповідає Яна Козак.

 

Додаток допомагає українським поліцейським оперативно встановити місцезнаходження дитини. Вся персональна інформація є конфіденційною та надійно захищеною, пише Суспільне Ужгород.

"Для того, щоб створити профіль у застосунку "Reunite Ukraine" кожній людині потрібно завантажити своє селфі, разом із документом який підтверджує особу. Це вимога Нацполіції. У такий спосіб вони перевіряють кожного користувача, підтверджують, що це реальна особа. Це убезпечує нас від того, щоб жодні боти не потрапили до системи пошуку. Кожен користувач перевірений і після цього він може завантажувати до додатку інформацію про себе та своїх рідних, кого він шукає. Як тільки штучний інтелект знаходить збіг між особою, яка шукає рідного та пошукованою особою, то поліція отримує відповідне повідомлення й перевіряє родинний зв’язок. Коли поліція підтвердила зв’язок, то обидва користувачі отримують сповіщення та можуть розпочати спілкування у цьому ж мобільному застосунку. У випадку якщо розшуку зникла людина знаходиться на непідконтрольних Україні територіях, то вже поліція підключає свої інструменти, як вивести цю людину до її рідних. Далі вже вони працюють на своєму рівні локальному", — каже Яна Козак

Як користуватися додатком

  • Завантажте безкоштовний мобільний додаток Reunite Ukraine з App Store, або GooglePlay.
  • Створіть профіль, надавши якомога інформації про себе та свою родину, зокрема про тих, кого ви шукаєте.
  • Технологія Reunite Ukraine за допомогою штучного інтелекту автоматично порівнює ваші дані з профілями інших користувачів, зареєстрованих у системі.
  • Якщо є збіг інформації, поліцейські перевіряють її.
  • Коли обидва профілі збігаються та підтверджуються, ви отримуєте повідомлення про це та зможете написати особі, котру розшукували.
  • За потреби, поліція підключає свої інструменти для пришвидшення процесу возз’єднання з вашим родичем.

За словами Яни Козак, станом на початок жовтня додаток завантажили близько 11 тисяч людей. Але на сьогодні ще немає щасливих історій возз’єднання рідних.

"На сьогодні за даними Нацполіції України вважаються зниклими безвісти понад 50 тисяч осіб, з них — 2 тисячі дітей. Тому нашим обов'язком як свідомих громадян є подбати про безпеку нас самих, та особливо — наших рідних. Насамперед, вразливих категорій населення, таких як літні люди та діти", — розповіла Яна Козак

Олена Біланіна зазначила, що, додаток корисний як для жителів областей, де тривають бойові дії, так і для внутрішньо-переселених людей та жителів Закарпаття.

"Амбасадором та амбасадоркою цього проєкту може стати кожен. Кожен може собі розмістити інформацію про додаток у себе в Facebook, чи Instagram. Також можна показати додаток своїм друзям, подругам, однодумцям. Це теж буде додаткове поширення, тому що і я думаю, що це найменше що кожний і кожна з нас може зробити хоча-би допомогти з поширенням інформації. Нас можна знайти в соцмережах: FacebookInstagramTikTokLinkedin. Також, щоб дізнатися більше про проєкт переходьте на сайт програми", — додала Олена Біланіна.

 

13 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів