Настав час: напівзруйнований Невицький замок закрили на реставрацію

Настав час: напівзруйнований Невицький замок закрили на реставрацію
Одна з найбільш древніх  споруд Закарпаття знаходиться на реконструкції. Ми спробували дізнатися, на якому етапі зараз проєкт із відновлення Невицького замку, що вже вдалося реалізувати, а також які роботи ще необхідно провести.

 

Невицький замок – одна з найцінніших архітектурних пам1яток краю. Він був зведений, як припускають учені, ще у ХІІ столітті, на відрізку найважливішого торгового шляху. Тоді замок був земляним городищем невеликих розмірів, укріплення якого складалися з валів та ровів. На межі XIII-XIV століть тут побудували чотирикутний донжон, а біля нього колодязь. Коли ж замок перейшов у володіння роду Другетів, на місці дерев’яної споруди звели кам’яну. Та у 1644 році, під час релігійних війн, вона була зруйнована і від того часу збереглася у тому вигляді, у якому є зараз. Начальник відділу охорони культурної спадщини Томаш Сопко стверджує, що у цьому і є основна цінність замку.

Останні реставраційні роботи тут проводилися у 80-х роках минулого століття, втім і вони були дуже швидко згорнуті. Будівля залишалася у дуже занедбаному стані, а у березні минулого року дах триповерхової вежі Донжон завалився від буревію. І от нині Невицький замок нарешті реставрують. Для цього Євросоюз виділив 10 750 000 гривень, ще пів мільйона виділили з місцевого бюджету, з загальної суми 9 мільйонів будуть використані безпосередньо на будівельні роботи.

Розпочали реконструкцію з  малої та основної вежі. Наразі ведуться роботи з відновлення мурів. Директор компанії, яка виступає підрядною організацією на об’єкті, Тарас Стадницький розповідає, що будівельні роботи будуть проходити у три етапи:

«Першим завданням стоїть відновлення саме мурів. Вони будуть відновлюватися по максимуму з кам’яного матеріалу, який тут знаходиться, якщо не вистачить братимемо з річки. Другим етапом буде встановлення даху на вежі Донжон. Також передбачено відновлення перекриття, внутрішніх сходів та зовнішніх балконів. Зверху буде велика оглядова площадка… Третій етап – внутрішнє ядро замку».

Авторами проєкту реконструкції Невицького замку є комунальне підприємство «Ужгородське районне агентство розвитку», вони і виконали перший етап робіт – так звану «м’яку частину».

Директорка КП Юлія Берланюк пояснює: «М’яка частина – це етап, який не передбачає будівельних робіт. Наразі навколо замку вже наявна невелика інфраструктура у вигляді велопарковок, лавиць, смітників. Також підсвічені стіни та встановлена система відеонагляду. На основі проведених археологічних та  інших досліджень було видано монографію про історію Невицького замку і розроблено сайт пам’ятки з аудіогідом».

У подальшому передбачено реставрацію стін замку, облаштування території навколо об’єкта, відтворення історичних ковальських та гончарних майстерень. Також планується консервація будівлі, адже пам’ятку необхідно зберегти на якомога довший період. «Питання довговічності – це в першу чергу питання експлуатації. Важливим моментом є належний догляд за дерев’яними конструкціями, адже вони швидко зношуються», – ділиться Тарас Стадницький.

На час проведення будівельних робіт доступ туристів до замку обмежений, проте ні приїжджих, ні місцевих жителів заборони не зупиняють:

«Через ускладнену можливість подачі матеріалу ми розробили конструкцію, де матеріал передається через троси. Під час будівельних робіт відвідування пам’ятки є дуже небезпечним. Ми просимо людей не відвідувати замок у цей період», – просить Тарас Стадницький.

Тому ми також радимо поки втриматися від відвідування Невицького замку. За належного фінансування всі реставраційні роботи підрядники планують завершити до грудня 2020 року. Тоді й можна буде мчати оглядати оновлену пам’ятку нашого краю, яка так довго чекала свого часу.

Олашин Марина, 

студентка 2 курсу магістратури факультету журналістики

Львівського національного університету ім. І. Франка  

 

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів