Інвентаризацію та фотоархів пам’яток культурної спадщини Закарпаття обіцяють зробити за 3 роки

Інвентаризацію та фотоархів пам’яток культурної спадщини Закарпаття обіцяють зробити за 3 роки
Нагадаємо, вчора відбулася остання, 19-та сесія Закарпатської обласної ради VII скликання.

 

Серед низки схвалених проєктів рішень заслуговує на увагу і "Програма охорони культурної спадщини Закарпатської області на 2021 – 2023 роки".   Як зазначено в проєкті, Закарпатська область має 1837 пам’яток культурної спадщини, які взяті під охорону держави і потребують збереження: 506 пам’яток археології, 524 пам’ятки історії, 93 пам’ятки монументального мистецтва, 489 пам’яток архітектури і містобудування, 41 пам’ятка садово-паркового мистецтва, 175 ландшафтних пам’яток, 9 пам’яток культури і техніки. У тому числі – 177 пам’яток національного значення, серед яких переважно середньовічні замки та пам’ятки сакральної архітектури. Постановою Кабінету Міністрів України №396 від 23 травня 2018 року до Державного  реєстру нерухомих пам’яток України від Закарпаття занесено 39 пам’яток сакральної архітектури. До Списку історичних населених місць України внесено 19 населених пунктів області. Історико-архітектурні опорні плани, у склад яких включена науково-проєктна документація з визначення меж історичних ареалів, розроблені і затверджені у встановленому законом порядку для таких населених місць: м. Ужгород, м. Хуст, м. Виноградів, м. Рахів, м. Тячів, м. Берегово, смт Буштино; розроблені історико-архітектурні опорні плани для смт Тересва, смт Воловець, м. Перечин.

   Проблемними питаннями у сфері охорони культурної спадщини є:

1)    низький рівень свідомості суспільства щодо цінності культурної спадщини;

2)  відсутність цілісної системи виконавчої влади для контролю за дотриманням законодавства у сфері охорони спадщини;

3)  відсутність кваліфікованих кадрів;

4)              відсутність власника та/або балансоутримувача значної частини об’єктів культурної спадщини;

5)              низький рівень розвитку міжнародного співробітництва у сфері охорони спадщини;

6)              низький відсоток залучення позабюджетних, грантових коштів для потреб охорони спадщини.

      Вирішення існуючих проблем зумовлює необхідність прийняття Програми охорони культурної спадщини Закарпатської області на 2021 – 2023 роки.

 Мета програми ? забезпечення розвитку сфери охорони культурної спадщини та належного рівня збереження, використання та промоції об’єктів культурної спадщини Закарпаття. Досгянути цих завдань, як зазначено в документі, можна шляхом концентрації інтелектуальних, фінансових та матеріально-технічних ресурсів, покращення координації діяльності органів влади.

Прагнення позиціонувати Закарпатську область як регіон високої культури, інтегрований в міжнародний культурний та інформаційний процес, потребує здійснення комплексу організаційно-управлінських заходів, для  забезпечення розвитку сфери охорони культурної спадщини, належного рівня збереження, використання та промоції об’єктів культурної спадщини Закарпаття.

Досягнення визначеної мети потребує вирішення наступних завдань:

-        інвентаризація пам’яток;

-        проведення професійної фото- та відео зйомки об’єктів;

-        виготовлення облікової документації на об’єкти;

-        виготовлення та встановлення охоронних дошок;

-        дослідження історичних ареалів, проведення охоронних археологічних робіт;

-        проведення науково-практичних конференцій та промоційних заходів.

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених у кошторисі відповідального виконавця Програми.  Програма розрахована на середньострокову перспективу – три роки (2021 – 2023 роки). Орієнтовний обсяг фінансування Програми на 2021 – 2023 роки становить 23300,0 тис. грн.

Програма визначає напрями та пріоритети діяльності щодо охорони культурної спадщини  Закарпатської області, обґрунтовує ресурсні потреби на 2021 – 2023 роки.

 Перелік напрямів діяльності та заходів із визначенням шляхів їх реалізації та джерел фінансування наведено у додатку 2 до Програми.

Ресурсне забезпечення Програми визначає обсяги і структуру ресурсів, необхідних для виконання основних завдань Програми з визначенням джерел фінансування (додаток 3 до Програми).

Програмою визначений Порядок використання коштів Програми для надання фінансової підтримки ініціатив (програм) інститутів громадянського суспільства у сфері  охорони культурної спадщини (додаток 4 до Програми).          Результативні показники  Програми (додаток 5 до Програми).

Очікувані результати виконання Програми, визначення її ефективності

 У результаті виконання Програми очікуються позитивні зміни в галузі охорони культурної спадщини, зокрема буде:

-        забезпечено реалізацію в області державної  політики у сфері охорони культурної спадщини;

-        створено фотоархів пам’яток;

-        виготовлено облікову документацію на пам’ятки;

-        покращено туристичну привабливість Закарпаття.

 

02 жовтня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів