На Закарпатті священник майструє унікальні вертепи (ФОТО)

На Закарпатті священник майструє унікальні вертепи (ФОТО)
Щороку ми їздимо з студентами на різдвяні зустрічі християнської молоді до Європи, і кожного разу мене вражали вертепи, які у цьому часі були поставлені по всіх церквах, площах, ринках. І завжди хотілося щоб у нас вдома можна було споглядати таку містерію вертепа. Минулого року у своєму Апостольському листі Папа Франциск зазначив, що вертеп є «ніби живим Євангелієм», адже коли споглядаємо сцену Різдва, це спонукає нас «пуститися в духовну мандрівку і споглядати покорою Того, Який став людиною, щоби зустріти кожну людину».

 

Був дуже радий із звістки, що молодий священник нашої єпархії майструє вертепи у себе на парафії. о. Петро Тереля служить на Воловеччині у с. Верхні Ворота, а у вільний час виробляє унікальні вертепи.

- Отче, яка ідея вертепу?

Ідея вертепу із богословської сторони має дуже великий символізм, адже вона розкриває таємницю воплолочення самого Бога, якого ніхто ніколи не бачив. Вертеп, це ніби написана ікона, яка має багато символів та знаків захованих у дрібницях зображеного, а у випадку з вертепом змайстрованого. Унікальність вертепу є в тому, що ми можемо духовно перенестися до Вифлеєму і стати одним із тих, хто прийшов побачити месію.

- А якими проектами Ви користуєтеся? Чи Ви робите їх одинаковими?

Насправді, я стараюся не робити однакових вертепів, це не є заводська штамповка. Молюся, читаю Євангеліє про Різдво Ісуса Христа, і то що торкнуло мого серця стараюся відобразити у деталях. Більшість людей мого віку і старше вражені духом комунізму, і тому ми звикли до діда мороза чи снігурки під ялинкою, тому облаштування маленького вертепу вдома є нагадуванням про те, що Бог прийшов до нас, став людиною, такою як і ми, нагадування того, хто ми є у своїй вірі.

- Скільки часу Ви витрачаєте на виготовлення вертепу? Чи Ви то робите самі?

Ну, залежить від ідеї яку вкладено у вертеп, є більше роботи, а десь менше це займає. Я працюю у вільний час від своїх священничих обов'язків, то на роботу йде десь 2-3 дня. Мені допомагають мої 2 сини, виконують покраску, чи якусь меншу роботу. І часто бачу, як вони серйозно переймаються виготовленням вертепу, з певним благоволінням, з повагою, бо майструють хатку для Бога. І сам радуюся з того, що хлопці зайняті роботою, а не сидять у гаджетах.

- Який Ваш улюблений вертеп?

Мій улюблений це поєднання Вифлеємської стайні і урбанізованого Єрусалиму, бо це наче нагадування для чого Господь прийшов у світ. То подібно як у Східній іконі Різдва, младенця Ісуса зображають у яслах, які мають форму малого гробу. Тому і цей вертеп є народженням і відкупленням.

Справді, вертеп є дієвим способом євангелізації у цьому світі, де сьогодні так багато хаосу, страху, кризи спричиненої не тільки пандемією, але і іншими ранами – у вертепі можна побачити співстраждання і любов Божу, те що ми не є самі у цьому світі. Тому, хто хоче мати гарний вертеп, звертайтесь до отця Петра).

Молодіжна Комісія Мукачівської греко-католицької єпархії

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів