Правила підготовки молодих саджанців до зимового періоду

Правила підготовки молодих саджанців до зимового періоду

 

Плодові дерева в перші роки свого життя дуже вразливі. Напасті підстерігають молоді рослини в будь-який час року. Однак найбільш складний період в житті саджанців — це зима. Не всім деревцям вдається благополучно перезимувати. Але ви можете їм допомогти, інформує Ukr.Media.

Взимку несолодко доводиться навіть дорослим деревам — що вже говорити про молодняк!

Які небезпеки підстерігають молоді дерева взимку

Зима — період підвищеного ризику для будь-якого плодового дерева, а для молодих саджанців особливо. Що становить серйозну небезпеку для посаджених недавно дерев?

  • різкі перепади температур: несподівано почалася відлига (а таке явище нині не рідкість) дає деревам сигнал до пробудження — бруньки, які прокинулися після морозів, які повернулися, відразу гинуть;
  • сонце: яскраве лютневе або березневе сонце призводить до сонячних опіків кори і може стати причиною появи морозобоїн;
  • мороз: сильний мороз, особливо в безсніжну зиму, може привести до вимерзання кореневої системи молодого саджанця, а значить, до його загибелі;
  • вітер: по-перше, крижані зимові вітри висушують ніжну кору, по-друге, сильні їх пориви можуть просто пошкодити тонкий стовбур;
  • сніг: під час рясних снігопадів слабкі гілки можуть зламатися під вагою снігу;
  • гризуни: голодні зайці, миші і навіть власні кози можуть погризти кору дерева.

Як бачите, молодий сад взимку підстерігає чимало небезпек. Як захистити дерева, підготувати їх до зими і допомогти благополучно пережити складний час?

Загальні правила підготовки молодих саджанців до зими

Досвідчені садівники готують до зими навіть дорослі дерева, проте для саджанців, які не досягли 5-річного віку, підготовку до складного періоду року потрібно проводити особливо ретельно. Починати її необхідно вже восени.

  1. З початку осені сад перестають поливати. Ближче до зими, приблизно наприкінці жовтня, проведіть вологозарядний полив дерев. Ця процедура особливо необхідна, якщо стоїть суха осінь. Під час вологозарядного поливу ґрунт потрібно промочити на глибину 40-60 см.
  2. Після листопаду приберіть все сміття, зламані гілки і опале листя з пристовбурного кола. Листя часто буває уражене хворобами, а під ним знаходять собі притулок комахи-шкідники, які приготувалися до зимівлі, і їх личинки. Винесіть все це з саду і спаліть. Ґрунт біля дерев порихліть. Це також допомагає знищити комах: вони виявляються на поверхні і гинуть від морозів або, навпаки, потрапляють занадто глибоко в землю і гинуть там. Крім того, ця процедура сприяє проникненню повітря до коріння дерев.
  3. Якщо у вашого саджанця є гілки, обережно стягніть їх і зв'яжіть шпагатом (краще це робити удвох). Проводити подібні дії потрібно до настання морозів, тому що підмерзлі гілки стають крихкими і можуть обламатися. Стягування гілок захистить їх і від обламування під вагою снігу. Якщо гілки не пов'язані, то взимку, після кожного снігопаду, струшуйте з них сніг, обережно постукуючи палицею, обмотаною мішковиною або старим одягом.
  4. Коли температура стабільно буде перебувати на негативній позначці, замульчуйте пристовбурні кола. Це захистить від вимерзання коріння саджанців, які сильніше страждають від морозів, ніж надземна частина — стовбур і гілки. Як мульчу можна використовувати будь-який матеріал, який не злежується і, значить, не призведе до випрівання кореневої шийки, наприклад, лапник, компост або торф. При відсутності такої мульчі можете використовувати все, що є під рукою (тирса, сухе листя, трава, ґрунт, навіть картон), проте укладайте цей захист таким чином, щоб він не стикався зі стовбуром дерева. Товщина шару — 10-20 см. Для додаткового утеплення, якщо стоїть сніжна зима, постійно накидайте на мульчу сніг. Під таким багатошаровим покривалом ваші саджанці благополучно перенесуть навіть найлютіші морози.
  5. Останній етап у підготовці молодого саду до зими — укриття дерев. На ньому зупинимося більш детально.

Чим укрити молоді дерева на зиму

Не всі дерева, навіть молоді, потребують укриття на зиму. Наприклад, районовані сорти яблунь і слив і так прекрасно зимують. Однак однорічні саджанці, які зовсім недавно з'явилися у вас на ділянці, їх в першу зиму краще укрити.

Укриття допоможе захистити сад від безлічі проблем: гризунів, висушування кори, яскравого сонця і т. д. Як правильно укрити дерева на зиму?

До укриття приступають тільки після того, як температура повітря буде стабільно триматися нижче позначки -5°С. Занадто раннє укриття може привести до випрівання кори і пробудження бруньок.

Одним з кращих матеріалів, які використовують для укриття молодих дерев на зиму, вважаються гілки ялини або ялівцю. Їх прив'язують навколо стовбура голками вниз, злегка заглиблюючи в землю. Таке укриття — найкращий захист стовбура від гризунів.

Однак знайти ялинник на ділянці досить складно (хіба що ви зробили обрізку хвойних восени), тому частіше в хід йде те, що є під рукою.

Для укриття годиться практично будь-який матеріал:

  • покривний нетканий матеріал: спанбонд, лутрасил і т. п.;
  • мішковина;
  • мішки та сітки для зберігання овочів;
  • м'яка будівельна сітка;
  • старий одяг і взагалі будь-яка непотрібна тканина;
  • колготки;
  • марля, бинт;
  • толь, руберойд, лінолеум;
  • поролон, підкладка під ламінат і т. п.

Під час використання недихаючих матеріалів, наприклад, руберойду або лінолеуму, спочатку оберніть стовбур якою-небудь тканиною (мішковина, рогожка і т.п.).

Як укрити саджанці на зиму

При укритті молодих дерев на зиму зверніть увагу на наступні моменти:

  1. На відміну від дорослих дерев, у молодих саджанців, особливо однорічних, потрібно вкривати не лише штамб, але і крону.
  2. До початку роботи перевірте, чи стійкий саджанець. Щоб сильний вітер взимку не зламав деревце, підготуйте йому тимчасову опору. Це може бути розтяжка або каркас (встановіть навколо стовбура з усіх боків кілька гілок або дощок). Навесні цей додатковий захист приберіть.
  3. Візьміть підготовлений матеріал, нещільно обмотайте ним стовбур (чим тонше матеріал, тим більше шарів потрібно зробити) і зв'яжіть в декількох місцях мотузкою або дротом. Нижню частину укривного матеріалу під час процедури заглибте в землю, присипте ґрунтом і утрамбуйте. Це захистить стовбур і кореневу шийку від мишей. Потім таким же способом укрийте крону деревця.
  4. Якщо стовбур закутаний тканиною або папером (тобто матеріалами, які захистять дерево від природних катаклізмів, але не врятують його від гризунів), то зверху слід створити додатковий шар. Це може бути сітка-рабиця з дрібними осередками, руберойд, гілки шипшини або інших колючих рослин. Головне, щоб миші і зайці не змогли дістатися через них до стовбура.

Крім того, щоб відлякати гризунів і відбити в них бажання ласувати молодими саджанцями, використовують спеціальні пахучі суміші, запах яких не подобається тваринам. Наприклад, розведіть в 1 л води 5-10 г креоліну і просочіть ним тирсу. Покладіть її в пристовбурних колах.

Для боротьби з мишами застосовують і спеціальні отрути, які розкладають біля саджанців.

 

01 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів