«Ми боремося зі стереотипами»: В Ужгороді відкрили нову кондитерську-студію «ФіолЄтово» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

«Ми боремося зі стереотипами»: В Ужгороді відкрили нову кондитерську-студію «ФіолЄтово» (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Сьогодні вони усміхаються і пригощають святковим тортом та фіолетовими тістечками із ароматною кавою. Однак за цими усмішками ховається неймовірна робота, сльози й опускання рук. Врешті, команда змогла знайти нові сили і перезапуститися з новим іменем та концепцією. Цими вихідними в Ужгороді відкрилася кондитерська-студія «ФіолЄтово». Особлива вона тим, що працює тут молодь із ментальною інвалідністю – синдромом Дауна та аутизмом.

 

НЕ ПРОСТО КОНДИТЕРСЬКА, А СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО

Яскраві зображення на стінах, аромат кави і вітрини з тістечками. На перший погляд – звичайна кондитерська. Насправді ж, усе не так просто.

За дверима кондитерського цеху працює молодь із ментальною інвалідністю, а на другому поверсі є спеціальна кімната розвантаження, де вони соціалізуються, мають арт-терапії, здобувають інклюзивне й професійне навчання.

«Зупинитися ми уже не зможемо, – каже керівниця проєкту й мама підлітка з ментальною інвалідністю Олена Логвіненко. І додає: – У майбутньому, в рамках ґранту для проєкту «Золоті серця Закарпаття», з якого все починалося,  розробимо власну методику для навчання людей із синдромом Дауна і аутизмом, щоб вони могли здобувати професійні навички і соціалізуватися».

І продовжує: «А от кондитерська-студія «ФіолЄтово» – це про смаки, інновації, кондитерську справу і незвичайне оформлення десертів. До нас приходять, бо у нас смачно, а не тому, що це соціальний проєкт».

У самій кондитерській працюватимуть і люди без інвалідності. Приміром, зараз тут стажуються учні Ужгородського ВПУ торгівлі та технологій харчування.

ЧОМУ ЇМ ФІОЛЄТОВО?

Інтер’єр кондитерської постаралися втілити у стилі поп-арт. Тут тобі й кольорові картини, і малюнки на стелі, і особливий посуд...

«Ми багато думали про стиль нашої кондитерської. І зрозуміли, що те, чого ми прагнемо – це виклик стандартам в усьому: від самої ідеї кондитерської, де працює молодь із ментальною інвалідністю, до того, що ми пропонуємо клієнтам. Разом із тим ми – про провокацію смаку. Це наші цінності, наша філософія і суть. Це яскравість. І якнайкраще до цієї ідеї підходить такий же яскравий і провокативний стиль поп-арт. Але наш поп-арт осучаснений, не такий, як у минулому столітті. А ще унікальний, власний – такого ви не знайдете ніде. Дуже багато елементів інтер’єру ми робили самі чи за допомогою наших друзів-волонтерів із всеукраїнського руху Будуємо Україну Разом», – показує Олена.

Тут на стінах і стелі не звичайні картини, а зображення з відбитками рук працівників кондитерської. Глиняний посуд вони теж робили власноруч, адже у результаті отримали не просто посуд для своєї кондитерської, а арт-терапію.

«За рік наша молодь неймовірно змінилася! Коли ми починали, багато з них були скуті й сором’язливі, невпевнені у собі. А зараз тільки погляньте на них: вони танцюють, комунікують із іншими і стали більш упевненими в собі. Ми боремося зі стереотипним ставленням до людей із інвалідністю. ФіолЄтово – це про розуміння, що не на все потрібно зважати у житті. Якщо на тебе показують пальцем, бо ти не такий, як інші, то не треба ображатися. Потрібно повернутися добром до людини і пригостити її фіолетовим тістечком, яке сам створюєш», – резюмує Олена Логвіненко.

ЧИМ ПРОГОЩАЮТЬ І ДЕ ЗНАЙТИ?

Працює молодь під керівництвом досвідченого кондитера Павла Бодака. Павло каже: "Ми готуємо шу ванільні та з червоною ягодою, еклери шоколадні та з солоною карамеллю, тістечка п'яна вишня, мусову інтерпретацію шоколадної Праги. Серед новинок "Вишня в шоці" – це вишня з шоколадом, "Сигара Симпсона" – це мус на основі сиру філадельфія із червоними ягодами, крамблу із фундука з повітряним рисом та бісквіту з кокосом і мигдальною пудрою. А ще маємо ексклюзивне тістечко "Фіолєтовий шик", у якому посмакуєте кулі із пюре шовковиці, яку на Закарпатті знають як еперка".

Також у «ФіолЄтово» можна спробувати цукерки, пряники, маршмелоу, зефірки, а ще – макаруни з різними начинками, але всі фіолетові. До десертів запропонують смачну каву та чаї.

Невдовзі тут планують запровадити і доставку продукції.

Для замовлення телефонуйте за номером 0959368500, а якщо хочете завітати у гості, то адреса кондитерської в Ужгороді - вул. Митрака, 11\4 (ліворуч від будинку побуту).

Сторінка у Фейсбук: https://www.facebook.com/fiolyetovo

Як відкривали оновлену кондитерську, – дивіться на фото.

Ксенія Шокіна, спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів