Де шукати «Ужанський Прованс»? На Закарпатті розробляють панорамний туристичний маршрут (ФОТО)

Де шукати «Ужанський Прованс»? На Закарпатті розробляють панорамний туристичний маршрут (ФОТО)
Надихнутися історією видатного музиканта, посмакувати келихом сухого чи напівсолодкого з тераси над кількома гектарами виноградників, перепочити на... бджолах, спробувати відшукати чашу Ґрааля та ще й зустріти неймовірний захід сонця на вежі замку. Думаєте, дорого і занадто фантастично, щоб бути правдою? Ні! Усе це та навіть більше можна встигнути всього за вікенд неподалік Ужгорода. Краще пізнати місця «Ужанського Провансу» допоможе однойменний туристичний маршрут, який розробляє команда проєкту «Пізнай Ужанську долину».

 

Туристичний потенціал Закарпаття набрав особливої цінності в період пандемії, коли зачинені кордони. Зараз, хоч як до цього звикли закарпатці, не можна застрибнути в авто й поїхати на вихідні в сусідню країну. Тож українці почали активно досліджувати власну. Саме для цього покликаний проєкт «Пізнай Ужанську долину». Його реалізовує ГО «Щасливі діти» у партнерстві з ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття» за підтримки Українського культурного фонду.

«Цей маршрут підійде як для сімейної подорожі, так і для невеличкої групи до 8 людей, – розповідає його розробник Олександр Шершун. – Чому назва «Ужанський Прованс»? Прованс із французької означає провінція. І ця назва стала збірною для історико-культурного регіону у Франції. На Півночі він обрамлений горами, а на Півдні омивається морем. Він асоціюється з чудовими містечками та селами, зі смачною гастрономією і вином. У нас усе це є, окрім моря. Хоча й воно було тут 30 мільйонів років тому. Є у нас у цьому маршруті легендарні твердині – Невицький та Середнянський замок, є і традиційна гастрономія, і манливі гірські пейзажі. Тут є точки, які були відомими і популярними серед туристів. А є й такі, які туристи тільки почали для себе відкривати. Скажімо, той же палац Плотені у Великих Лазах, квітучий парк Деренівської купелі, мережа винниць у Нижньому Солотвині, яку називають не інакше як закарпатський Гоббітон. По кілометражу маршрут виглядає невеликим. Але це повноцінна денна, а то й дводенна поїздка у теплу пору року – весну, літо чи ранню осінь».

Перевага самостійних мандрівок із аудіогідами, якими доповнять кожен маршрут, у тому, що їх можна «підганяти» під себе. Приміром, «Ужанський Прованс» можна доповнити факультативною прогулянкою «Шляхом Плотені», якщо знайомства із палацом дворянина видасться замало. У маршруті передбачені й варіативні локації. Обирайте, де дегустувати вино – у винних підвалах чи на терасі ?opak wine з видом на виноградник. Для любителів солодкого меду й не менш солодкого сну підійде пасіка Pcholnika – тут можна не лише скуштувати смачненького, а й навіть поспати на бджолах. А після – ще й піднятися на гору, з якої видніються панорами аж до самого Мукачева.

Власне, зі слів Олександра Шершуна, «це панорамний маршрут – тут тобі й види на виноградник, і на всю Ужанську долину, і парки з квітами, і ціла лавандова гора». Тож подорожувальники не лише задовольнять власні естетичні потреби, але й наповнять пам’ять телефона чи фотоапарата гігабайтами світлин.

Туристичний маршрут «Ужанський Прованс» разом із 9 іншими маршрутами проєкту буде у вільному доступі на платформі міжнародного мобільного додатку izi.travel. Крім того, за словами авторки ідеї, керівниці проєкту Людмили Сюзевої, у підсумку буде видано сувенірний набір інтерактивних листівок з маршрутами «Пізнай Ужанську долину». Художниця-ілюстраторка Олена Бугренкова вже взялася відтворювати найцікавіші локації маршрутів.

Нагадаємо, що це не перший туристичний путівник від ГО «Щасливі діти». Раніше запустили 10 маршрутів-прогулянок у рамках проєкту «Пізнай Ужгород». Ознайомитися з ними можна ТУТ.

Пресслужба ГО «Щасливі діти»

Фото Сергія Гудака

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів