У головній книгозбірні Закарпаття презентували унікальні книги Федора Потушняка (ФОТО)

У головній книгозбірні Закарпаття презентували унікальні книги Федора Потушняка (ФОТО)
У Закарпатській обласній універсальній бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбулася презентація унікальної колекції цінних та рідкісних видань з особистої бібліотеки відомого українського письменника, етнографа, археолога Федора Потушняка.

 

Участь у заході взяли краєзнавці, письменники, літературознавці, історики та родина Федора Потушняка. Зокрема, невістка відомого письменника ГабріеллаПотушняк розповіла, що для книг у  оселі письменника було виділено найбільшу кімнату, адже їх за життя Федір Михайлович зібрав надзвичайно багато.

«Для Федора Михайловича книга була найбільшою цінністю. Де б він не опинився, звідусіль завжди привозив книжки. З війська приїхав із трьома міхами літератури.Навіть з полону повернувся з книгою. Тому у нас вдома була така величезна бібліотека.  Ми дуже раді, що тепер вона зберігатиметься тут, а молодь і усі, хто цікавитиметься постаттю Федора Потушняка, зможуть з нею ознайомитися» – Габріелла Потушняк, невістка Ф.Потушняка.

Колекція налічує близько пів тисячі книг. Серед них українська і світова класика, твори закарпатських авторів, наукова література. Книги різного періоду, видані у різних країнах та різними мовами. Серед них надзвичайно цінні і рідкісні екземпляри.

«Ця колекція – це відбиток мислення, світогляду, зацікавлень Федора Потушняка. Вона демонструє величезну жагу до знань власника, той спектр наук, дисциплін, якими він цікавився а, разом з тим і історію бібліотечної справи Закарпаття. Майже половина книг написані іноземними мовами. Серед цінних екземплярів, до прикладу, – твори Платона латинською мовою, книга датована 1819р.» - Йосип Кобаль, історик.

Презентована колекція стала частиною золотого фонду Закарпатської обласної універсальної бібліотекиім.Ф.Потушняка за сприяння та підтримки Благодійного Фонду Андрія Півня, який передав ці видання бібліотеці з метою збереження літературної спадщини письменника.

«Дуже важливо, щоб частина нашої історії була збережена для майбутніх поколінь. Поки ця колекція зберігалася у нас у Фонді, мені особисто телефонували з кількох країн і пропонували викупити ці книги, зробити електронну копію. Втім, і наша позиція,і бажання родини Федора Михайловича, що познайомитися з цими книгами можна буде тільки у бібліотеці Ф.Потушняка»- Андрій Півень, засновник Благодійного Фонду Андрія Півня.

«Важливо щоб бібліотека Потушняка, ось ці зібрані книжки жили і передавали нам вогонь його творчості, щоб сюди йшли науковці, літературознавці, історики, етнографи і доєднувалися до цієї скарбниці духу. І дуже приємно, що на Закарпатті була людина такого високого рівня – геніальна, ренесансна, яка стоїть на сторожі нашої національної душі» - Оксана Кузьма, літературознавиця.

Книги зберігатимуться у відділі проєктної соціокультурної діяльності, де будуть відповідним чином опрацьовані. У планах – створити каталог  презентованої літератури.

«Ім’я Федора Потушняка бібліотека має, меморіальна дошка є, персональна колекція книг є, не вистачає тільки меморіальної кімнати. Я маю надію, що наступного разу ми зберемося уже на відкритті, власне, такої меморіальної кімнати, щоб гідно представити цю визначну людину» – Олена Канюка, директорка Закарпатської обласної універсальної бібліотекиім.Ф.Потушняка.

Впродовж тижня триватиме виставка презентованої літератури. За сприятливих епідеміологічних умов, кожен охочий зможе відвідати бібліотеку й ознайомитися із книгами з особистої колекції Ф.Потушняка.

Євгенія Напуда

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів