Мобільні рентген-кабінети придбали для Центру легеневих хвороб в Ужгороді

Мобільні рентген-кабінети придбали для Центру легеневих хвороб в Ужгороді
Два мобільні рентгенодіагностичні кабінети придбав Центр легеневих хвороб на Закарпатті. Медзаклад отримав їх за Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

 

За словами представника заводу-виробника Євгена Коляди, Ужгород – перше місто в країні, де придбали такі пересувні кабінети. Один автомобіль коштує майже 5 мільйонів гривень. Директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип повідомив, що рентгенодіагностичні кабінети допоможуть оперативно обстежувати людей на наявність різних захворювань легень та COVID-19.

У двох спецавтомобілях можуть робити рентген та діагностику. Проводитимуть медогляд і людям в інших районах Закарпаття, — розповів директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип. З його слів, керівництво охорони здоров’я у цих районах визначатиме потребу: це організовані колективи, це люди з групами ризику.

"Наразі в Україні немає суцільного рентген-обстеження, — розповів Василь Скрип. — Є обстеження в групах ризику. Саме всі сімейні лікарі та Центр первинної медико-санітарної допомоги складають реєстр хворих із групами ризику, за соціальним та фаховим напрямком. І саме ці групи ризику оглядатимуться цими автомобілями".

Обладнання у мобільному рентген-кабінеті діагностує різні легеневі хвороби, а також COVID-19. Працюватимуть у ньому водій та рентген-лаборант, — розповів представник заводу, який виготовляє такі пересувні кабінети Євген Коляда.

"Шасі автомобілів виконані з вузькою колійною базою та високою маневреністю, — розповів чоловік. — Це дозволяє добиратися автомобілям у будь-який населений пункт регіону та робити обстеження пацієнтів. Перевага цих комплексів у тому, що потужність та підключення цих комплексів здійснюється за допомогою стаціонарної розетки 220 Вт. Це дозволяє дуже швидко робити рентгенографію. Один автобус коштує 4 мільйони 950 тисяч гривень".

Василь Скрип пояснив, мобільний рентген-кабінет — це автобус МАН, який перебуває в Центрі легеневих хвороб з 1973 року.

"Цікаво, що цей мобільний флюорокабінет робочий, але там стоїть плівковий ФГ-апарат, який дає досить велике опромінення. Після того, як ми зараз отримали нову, звісно, ми підніматимемо питання про списання цієї техніки", — розповів директор Центру.

Зображення рентгену за допомогою інтернету лаборант зможе передати на робочу станцію лікаря-рентгенолога у Центрі легеневих хвороб.

"Із автомобілів передається по 4G-зв’язку знімки сюди на комп’ютер, — розповів Євген Коляда. — Це станція, автономна станція для обробки всіх зображень, для зберігання зображень протягом багатьох років та для опису".

Зі слів працівника заводу-виробника, при робочому стані принтера і всієї станції рентген-знімок апарат роздрукує за 2 хвилини, щоб знімок потрапив у руки пацієнту повністю вже з описом.. В одному мобільному рентген-кабінеті за годину, за словами Євгена Коляди, можна обстежити 50 людей.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів