Лікар-гінеколог Юлія Язикова про те, наскільки важливе харчування у період вагітності

Лікар-гінеколог Юлія Язикова про те, наскільки важливе харчування у період вагітності
Правильне харчування вагітної – запорука здоров’я дитини. І це не просто гучні слова, це в прямому сенсі інструкція до дій..

 

Ваш малючок тільки тоді добре розвиватиметься, коли отримуватиме від матусі всі необхідні вітаміни і мінерали. При цьому є багато таких продуктів, якими захоплюватися точно не варто! Тож про те, як правильно харчуватися в період вагітності розмовляємо з ужгородською лікаркою-гінекологинею Юлією Язиковою

 Пані Юліє, скільки кілограмів повинна набрати за час вагітності майбутня матуся? 

 Загалом жінка за період вагітності може поважчати на 8 -12 кг, щоправда, для кожної вагітної ці показники індивідуальні. Тим не менше, стежити за своєю вагою вкрай важливо. Надмірна або недостатня вага жінки може привести до відхилень у розвитку малюка. Тому ми, лікарі, говоримо про раціональне збільшення ваги, бо тільки воно сприяє здоров‘ю жінки та дитини, а також знижує ризик виникнення ускладнень.

Як правильно харчуватися під час вагітності?

Правил не так і багато, вони прості для використання: насамперед, не переїдайте, щоб не було відчуття важкості в шлунку. Обов’язково снідайте! Також не варто пропускати прийоми їжі, а при відчутті голоду — зробіть перекус. Це можуть бути фрукти чи невеличка жменька горішків, сухофруктів. Їх і взагалі можна носити з собою в сумці постійно.

Більше м’яса чи фруктів? Що кажуть лікарі?

Раціон харчування повинен бути різноманітним: одні й ті ж страви можуть призвести до браку певних корисних речовин, і їх дуже швидко відчує ваша крихітка. Щоденне забезпечення жіночого організму адекватною кількістю макронутрієнтів повинне бути у співвідношенні: білки, жири та вуглеводи – 1:1:3. Не забувайте і про мікронутрієнти (вітаміни, мінерали, фітонутрієнти). Перша половина дня чудово підійде для білкової їжі, друга — для молочних, рослинних та кисломолочних продуктів.

Як щодо солодкого чи кислого? Кожну жінку «тягне» на щось особливе…

«Тягнути» може, не страшно, головне не забувати попередні поради – не переїдати! А ось із солодким таки рекомендую бути уважною, більше того, раджу обмежити кількість солодощів, виробів з борошна та картоплі.

Смажене, гостре?

Віддавайте перевагу тушкованій, вареній, запеченій та приготованій на пару їжі – вони однозначно корисніші!

Пані Юліє, нерідко можна почути суперечки з приводу того, скільки треба споживати рідини. Хтось каже – скільки організм просить, інші наполягають на певних нормах…

 Однозначно слід вживати достатню кількість води, і це може бути й до 3 літрів. Так, не обов’язково випивати стільки води у чистому вигляді щодня, бо половину цього об’єму рідини ми отримуємо з їжею, овочами, фруктами, які на 80–95% складаються якраз із води. Добре, якщо можете вживати соки, компоти із сухофруктів і кисіль із свіжозаморожених ягід. А з цукром до компотів обмежтеся, краще замінити його медом, якщо нема алергії. 

Близько 50% захворювань розвивається через брак води в організмі, зокрема це запалення суглобів, камені у нирках, лущення шкіри та інші. Недоотримання рідини сприяє передчасним пологам, тому потрібно забезпечити достатнє її надходження з їжею і питтям води. 

Чи є заборони щодо харчування вагітних?

Щоб убезпечити себе, краще обмежити вживання сирого й напівсирого м’яса, печінки, сирих яєць, м’яких сирів, а також непастеризованого молока та соків. Слід бути обережними і при вживанні кофеїну. А загалом краще спитати лікаря, що він порадить з огляду на ваші особливості, звички, спосіб життя тощо. Це допоможе переконатися, що ви отримуєте належну кількість усіх потрібних поживних речовин. Саме лікар допоможе сформувати план харчування й обговорить із вами потребу приймати вітаміни та мікроелементи для вагітних, зокрема фолієву кислоту й залізо. Вагітні відчувають посилену потребу у вітамінах і мікроелементах, а отримати все потрібне з їжі здебільшого складно. Тож не соромтеся питати – ми працюємо для вас!

 Спасибі за чудові поради, успіхів вам!

Надія Петрів

Uzhgorod.net.ua

 

16 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів