Жодного відвідувача: на Закарпатті майже місяць зачинені замки та музеї

Жодного відвідувача: на Закарпатті майже місяць зачинені замки та музеї
Жодного відвідувача не було в замку "Сент-Міклош", що в Чинадійові на Мукачівщині, за період перебування Закарпаття в "червоній" зоні. До цього замок відвідували майже 7 тисяч туристів щомісяця, — каже орендар замку Йосип Бартош. За його словами, утримують територію площею 2,5 гектари за благодійні внески. Нагадаємо, відколи Закарпаття в "червоній" зоні (з 8 березня), відвідувати музеї та замки не можна.

 

Замок "Сент-Міклош": люди почали допомагати

Близько 20 років Йосип Бартош орендує замок "Сент-Міклош". Каже: це пам’ятка ХV століття. Першочергово за умовами договору оренди тут відновили дах, із 2004-го почали приймати туристів. Вони могли відвідувати 13 кімнат замку, парк біля нього та кататися на конях. До пандемії коронавірусу щомісяця тут приймали до 7 тисяч відвідувачів. Відколи Закарпаття в "червоній" зоні — жодного.

"Усі витрати по утриманню замку допомагали покривати люди. Не будо жодних проблем. Але зараз уже другий рік не можемо провести жоден фестиваль. Зустрічі, наші концерти, наші літературні читання — все припинилося", — розповів Йосип Бартош.

Торік на території замку мали відбутися ювілейні 10-й фестиваль лицарських боїв "Срібний Татош" і 5-й флористичний "Кохання у Сент-Міклоші". У 2020-му ці фести вже не проводили. У залах замку влаштовували концерти, зустрічі з письменниками, історичні лекції, роботи гуртків, щорічні волонтерські табори. Проводили екскурсії. На території є і парк середини ХVIII cтоліття, — розповідає Йосип Бартош. Охочі можуть покататися на конях, також у кареті. Але зараз тварини теж без уваги відвідувачів до виходу Закарпаття із "червоної" зони.

За словами орендаря замку, після виходу краю з "червоної" зони туристів кататимуть навколо парку, будуть екскурсії по цілому Чинадієву.

Суспільне Закарпаття

 

07 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів