Депутати Ужгорода просять збільшити відсоток зарахування ПДФО до бюджету громади із 60% до 80%

Депутати Ужгорода просять збільшити відсоток зарахування ПДФО до бюджету громади із 60% до 80%
Збільшити відсоток зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад обласних центрів із 60% до 80% – таке звернення до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України прийняли сьогодні депутати на позачерговій сесії Ужгородської міської ради.

 

Як ідеться у зверненні, під час процесів децентралізації через прийняті у 2014-2020 роках зміни до Бюджетного кодексу обсяг фінансових ресурсів громад обласних центрів зростав. Разом із тим збільшувалося і видаткове навантаження на місцеві бюджети: зокрема, державна влада делегувала обласним центрам фінансування закладів ПТУ, компенсаційних виплат перевізникам за перевезення пільгових категорій населення, надання дотації комунальним підприємствам за покриття збитків, які виникають через несвоєчасне затвердження тарифів на державному рівні.

Внаслідок адміністративно-територіальної реформи на фінансування з бюджету Ужгорода передано Ужгородську районну лікарню, на оплату енергоносіїв та комунальних послуг із міського бюджету передбачено 2,4 млн грн.

Протягом 2015-2020 років в умовах щорічного недофінансування відбулося скасування доходів місцевих бюджетів від пайової участі на розвиток інфраструктури, зменшення відсотку нарахувань податку на доходи фізосіб до бюджетів міст обласного підпорядкування із 75% до 60%, щорічне зростання реверсної дотації.

Окрім цього, у 2020 році бюджет Ужгорода недоотримав понад 80 млн грн через надання державною та міською владами пільг у зв’язку із карантинними обмеженнями. Які стримували підприємницьку діяльність. Із міського бюджету на боротьбу із пандемією виділили понад 17 млн грн.

На сьогодні для бюджетів обласних центрів держава не передбачила жодних додаткових дохідних джерел, тоді як виникає нагальна потреба на законодавчому рівні провести перерозподіл коштів між державним та місцевим рівнем, що дозволить зберегти фінансову стабільність місцевого самоврядування.

Ужгородська міська рада. Офіційна сторінка

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів