Засідала Рада голів ОСББ при Ужгородському міському голові. Що вирішили?

Засідала Рада голів ОСББ при Ужгородському міському голові. Що вирішили?
Чергове засідання Ради голів ОСББ при Ужгородському міському голові, яка представляє 436 ОСББ, 62 ЖБК та 20 будинкових комітетів, провели напередодні у міській раді.

 

Вітаючи учасників, Богдан Андріїв відзначив, як багато роблять ОСББ для поліпшення стану й утримання будинків, умов проживання мешканців з бюджету міста для співфінансування ремонтів житлового фонду в 2021 році заплановано близько 7,5 млн грн. На виконання депутатами нового скликання своїх зобов’язань перед виборцями заплановано близько 40 мільйонів гривень, на частину робіт уже є проєктно-кошторисна документація, тому будуть, зокрема, робитися, і ремонти багатоповерхівок.  Звичайно, і житловий фонд, і мережі, і загалом інфраструктура міста дуже зношені і потребують значних вкладень для капремонтів, реконструкції, проте, скажімо, на цей рік у бюджеті розвитку є лише близько 100 мільйонів гривень і одразу все необхідне зробити немає можливості.

На засіданні заступник директора ТОВ «АВЕ Ужгород» Костянтин Борик наголосив, що на майданчиках для сміттєвих контейнерів постійно  накопичуються негабаритні відходи. Одна з причин – мешканці не знають, що в тарифі на вивезенні твердих побутових відходів закладено вивезення 0,15 м3 негабаритних відходів, тому кожен, хто має договір на вивезення ТПВ і сплачує за цю послугу, раз на рік має право звернутися за телефоном: 0504347700 щодо вивезення цього об’єму негабаритних відходів. Вивезення всього іншого негабаритного сміття потрібно замовляти і оплачувати додатково.

Начальник управління житлово-комунального господарства Ужгородської міськради Олександра Турянчик відзначила, що навести лад із відходами можна, якщо співвласники кожного будинку на прибудинковій  території облаштують свій майданчик закритого типу. До речі, в Ужгороді вже реалізовуються в кількох будинках проєкти встановлення підземних баків для збору сміття, зокрема, за кошти Бюджету громадської ініціативи.   Від голів ОСББ були пропозиції щодо напрацювання єдиної міської стратегії  розміщення контейнерних майданчиків, надання співвласникам певної (дольової) допомоги на їх облаштування, щоб ТОВ «АВЕ-Ужгород» - забезпечило миття контейнерів, а працівники муніципальної варти складали протоколи на порушників, які вивозять на контейнерні майданчики  негабаритні відходи, будівельне сміття.   

 

Про  укладення договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж із урахуванням змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги» розповів  директор АТ «Закарпатгаз» Сергій Козар.  Для безпеки газопостачання необхідно укласти договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт. Якщо ОСББ, управитель або інша уповноважена співвласниками особа не звернулися до оператора газорозподільної системи із заявою-приєднання про укладення договору на технічне обслуговування та не направили йому повідомлення про укладення такого договору з іншим суб’єктом, за законодавством вважається, що співвласники будинку в цілому приєдналися до договору на технічне обслуговування газових мереж з оператором газорозподільчої системи. У такому разі оператор газорозподільчої  системи розподіляє  кошторисну вартість технічного обслуговування між співвласниками багатоквартирного будинку пропорційно до кількості укладених договорів та надає індивідуальні квитанції споживачам у цьому будинку для оплати послуг з технічного обслуговування.

 

Начальник відділу експлуатації житлового фонду та інженерних мереж департаменту міського господарства Марина Куберка звернула увагу голів ОСББ на необхідності з розумінням та відповідальністю ставитися до питання технічного обслуговування  внутрішньобудинкових систем газопостачання. Начальник юридичного відділу КП «Водоканал м. Ужгород» Леся Подсоліна наголосила, що на загальних зборах ОСББ необхідно донести до відома  співвласників інформацію про обрання моделі договору на централізоване водопостачання та водовідведення, бо від цього залежатиме розмір оплати. Порядок укладання договорів встановлено статтями 13-14, надання послуг – статтями 23-24 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

 

Представники водоканалу відповіли на запитання  про встановлення лічильників комерційного обліку, чому виникають  надлишки використаної води, як їх розподіляти, що робити, коли невчасно подана  інформація про спожиті обсяги води, як поводитися з неадекватними споживачами.

 

Начальник відділу субсидій, заступник начальника управління департаменту соціальної політики Ужгородської міськради Мирослава Петрова повідомила про внесені урядом зміни в порядку нарахування субсидій із 19 травня. Керівники ОСББ та ЖБК повинні вчасно повідомляти про зміни розміру внесків, затверджених зборами, та якщо є понад 3 місяці заборгованість   мешканців, котрі отримують субсидії.  Коли заборгованість  більша 340 грн, за вимогами законодавства департамент соціальної політики  відмовляє у призначенні субсидій. Із 1 травня цього року всі субсидії надаються у готівковій формі. Із питань, що стосуються призначення субсидій, необхідно звертатися за телефоном: 0956909237.

 

Начальник відділу реєстрації місця проживання Ужгородської міськради Володимир Кравчук повідомив, що вже сформовано електронний адресний реєстр мешканців міста, дані з нього доступні визначеним законодавством організаціям. Начальник управління житлово-комунального господарства міськради Олександра Турянчик проінформувала про внесення змін департаментом міського господарства до договорів оренди комунального майна у багатоквартирних будинках ОСББ у частині включення пункту про обов’язковість сплати орендарями внесків ОСББ на управління/утримання будинку та прибудинкової території у розмірі,  затвердженому зборами. 

 

 

27 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів