В Ужгороді відбувся Перший чемпіонат з обсмажки кави на сковорідках ФОТО

В Ужгороді відбувся Перший чемпіонат з обсмажки кави на сковорідках ФОТО
Перший чемпіонат з обсмажки кави на сковорідках зібрав сьогодні в Ужгороді численних поціновувачів ароматного напою! Організатор - Coffee roastery and brew bar Riverside. Захід відбувся на свіжому повітрі, під звуки живого вінілу та коментарі ведучого Валерія Костинського. На шанувальників чекали відкриті змагання з обсмажки «Ужгородської кави» у номінаціях: «Парна обсмажка» «Авторська обсмажка» «Найхаризматичніша обсмажка». Паралельно тривали спортивні та артзаходи,і загалом дійство було просто неймовірно смачним, адже всіх пригощали «Ужгородською кавою» і закарпатськими кіфликами))

 

Звідки ідея чемпіонату? Все просто, зазначають організатори: "ідея виникла тому, що Ужгород - кавова столиця України, тож де, як не тут проводити подібні конкурси".

Почався чемпіонат із номінації "Авторська обсмажка", у якому  взяли участь четверо відомих ужгородців - Банді Шолтес, Павло Чучка, Едгар Петі та Владислав Товтин.  Учасникам видали зелену каву і в кожного було завдання обсмажити каву.  Кожному допомагали асистенти відомої в Ужгороді кавярні "Ріверсайд". Як відзначив ведучий, "ліміту по часу обсмажки нема, хіба що всі захочуть завершити до 22.00, коли гратиме Україна з Англією".

За словами організаторів, кава, яку використовували для обсмажування, представлена з 3 країн - Бразилії, Нікарагуа, Ефіопії, це арабіка.

Павло Чучка, смажачи каву, розказує: "Традиційно раніше смажили каву на спеціальній сковорідці, на ній не можна було більше нічого смажити, ні картоплю, нічого". За його словами, готова кава має бути коричневого кольору, рівномірно просмажена.

В авторській обсмажці учасники могли додати будь-який свій інгредієнт, секретний елемент. Едгар Петі не зізнався, який додає, але відзначив тільки, що на Закарпатті дуже люблять все копчене, тож його кава матиме такий присмак.

Підсмажену каву змололи, зварили і дали на пробу журі: пробували її відомі закарпатські туризмознавці Федір Шандор та Олександр Коваль, а також журналістка Евеліна Гурницька.

Презентуючи зварену ним каву Павло Чучка традиційно жартував: "Рецепт із Мукачева, його автор Федір Корятович, він вважав, що найголовніший інгредієнт лопатка, він брав і робив на ній засічку - не одну, не дві чи три, а одну, і я зробив так само, що означає, що я буду перший, а всі інші на наступних місцях".

Члени журі нюхали, пробували зерна на смак, а відтак зварену могли скуштувати.

Едгар Петі: "Мій секретний рецепт - копчене вершкове масло, яке я сам приготував, підкоптив. Другий секретний інгредієнт - ютюб. Третє: оскільки я люблю каву з кислинкою, то я намагався зробити таку просмажку, де кислотність трішки залишається. Я куштую, здається, вийшло".

Владислав Товтин: "Я не готувався спеціально, згадав, як це робили в дитинстві. Я застав ті часи, коли треба було смажити каву вдома, потім акуратно варити на гейзерці й слідкувати, аби не вибухнуло. Тож я зробив по-нашому фамільному рецепту, як учила наша баба Ержа".

Паралельно всі бажаючі мали можливість взяти участь у майстер-класі з малювання кавою.

Переможцем у цій номінації став Павло Чучка.

Наступна номінація була - найхаризматичніша та парна обсмажка кави, паралельно працювали учасники в спорт корнері: тут всі охочі мали можливість тренуватися разом із BodyZone, і переможці оотримували призи від кавёярні.  Тривав паралельно і авторський майстер-клас зі створення картини у кавових тонах від Олесі Смирнової.

Насолоджуватися хорошою музикою протягом усього часу чемпіонату всі присутні могли завдяки  Олексію Уманському та радіо Єден.

Тож перший чемпіонат відбувся. нагороджених було чимало, і, як говорили численні присутні, було б справді непогано, якби подібні заходи відбувалися в Ужгороді частіше - так ми справді підтверджуватимемо славу кавової столиці України. Бо, як нагадує всім туризмознавець Федір Шандор, "Львів славиться кавярнями, а Ужгород - кавою".

ua.kiszo.net

 

03 липня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів