Держкомітет зі справ національностей і міграції України виступає за введення подвійного громадянства

Державний комітет зі справ національностей і міграції України виступає за введення в країні подвійного громадянства, повідомляють Українські Новини.

 

"Ми ? за (подвійне громадянство, - ред.), ми прекрасно розумі?мо, що наше законодавство треба приводити до ?вропейських стандартів", - заявив голова комітету Геннадій Москаль, відповідаючи на запитання по "гарячій" телефонній лінії в редакції газети "Факты".

Проте він відзначив, що в найближчому майбутньому подібна зміна Конституції України ? неможливою. "Ми - за, але я даю вам слово, що цей парламент до 2006 року не прийме (відповідну зміну до Основного закону, - ред.).

На думку Геннадія Москаля, запровадження подвійного громадянства могло б повернути в Україну багатьох українців. Глава комітету вважа?, що їм психологічно важко відмовитися від громадянства іншої країни, однак багато українців за кордоном хотіли б отримати громадянство України, а також жити в нашій країні.

Зазначимо, що, за експертними оцінками, більше 6 млн українців перебува? за кордоном на заробітках. Відповідно до результатів перепису, населення України становить близько 48 млн осіб, з яких люди працездатного віку складають приблизно 28 млн осіб.

По 200 тис. громадян України працю? в Чехії й ?талії. Далі в порядку зменшення кількості працюючих ідуть Португалія, ?спанія, Туреччина і США.

Близько 80% усіх мігрантів працюють нелегально. Для виїзду вони використовують туристичну візу на один рік. Вартість такої візи до ?вропейських країн склада? 1500 американських доларів, а до Канади і США ? 6 тис. доларів. Для та?много переходу кордону українці використовують нелегальні канали в Польщі, Угорщині, Чехії і Мексиці.

Потенційних трудових мігрантів - тих, хто зараз не може знайти роботу в Україні, - нарахову?ться понад 1 млн осіб. Крім того, борг по зарплаті в червні складав 2 млрд гривень - більше 1 млн осіб на 16 тис. підпри?мств не одержують зарплатню вчасно.

Кабінет Міністрів попросив Верховну Раду збільшити доходи і витрати в бюджеті на 2004 рік, що і було зроблено наприкінці червня. За рахунок цього керівництво України плану? збільшити витрати на соціальну сферу, погасити борги по заробітній платі напередодні виборів глави держави, запланованих на жовтень.

Відповідно до законодавства громадянин України не може мати громадянство іншої країни.

 

23 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів