Закарпаття: 60 років цінні речі зберігали в монастирях

Унікальні реліквії Президента Карпатської України передали музею в Ужгороді

 

Унікальні реліквії - особисті речі, документи, книжки, світлини Президента Карпатської України Августина Волошина - передали музею в Ужгороді. Понад 60 років цінні речі зберігали в монастирях та церквах Словаччини та Чехії. Урочисту передачу національних скарбів Україні підготували до сто тридцять другої річниці від дня народження Августина Волошина.
Майже тисяча реліквій, пов’язаних із життям Президента Карпатської України, священнослужителя Августина Волошина, тепер належить Україні. Серед них - 42 книжки Волошина та сотні наукових статей із питань громадського та політичного життя Закарпаття. Поповнити меморіальну кімнату національного героя України в Ужгороді допомогла родина його племінника.

Августин Туркеняк, племінник Августина Волошина:
- Я приїхав торжествувати день народження свого вуйка. Він тут жив на Закарпатті, працював і зробив багато всього для укаїнського народу.

Отець Августин Волошин у 1939 році в Закарпатті створив Українську державу - Карпатську Україну. Вона проіснувала недовго, але увійшла в історію. Президента Карпатської України радянська влада ув’язнила. У 45 -му в казематах Бутирки Августин Волошин помирає. Його ім’я і наукові праці довгий час перебувають під забороною. Лише кілька років тому російське ФСБ передало Україні документи та особисті речі Волошина. Тепер ці історичні пам’ятки зберігаються в меморіальній кімнаті Ужгородського замку.

Павло Федак, голова крайового товариства "Просвіта":
- Там є справді унікальні експонати загальнонаціонального значення, не просто крайового чи обласного, а загальнонаціонального значення, оскільки це постать справді велика для всієї України.

Тепер громада Ужгорода прагне відкрити в обласному центрі будинок-музей Волошина, та планує розшукати місце поховання святого отця у Москві.

Галина Ярцева, Андрій Гоцуляк - 5 канал, Закарпаття

 

19 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів