Капуста, гриби, ковбаски: як закарпатець Мирослав Слов’ян готує суп до Різдва за рецептом бабусі

Квашена капуста, білі гриби, ячмінна крупа, томатна паста, часник і цибуля — такі продукти знадобляться для приготування супу, — розповів житель Сторожниці Мирослав Слов’ян. Потрібні також спеції.
"Сіль, чорний перець, червоний перець, лавровий лист, олія для смаження. Спочатку беремо ячмінну крупу, її у нас в Сторожниці називають "гершлі". В мисці її миємо. Перекладаємо в каструлю і заливаємо двома літрами води. Кладемо варити на плиту. Ця крупа вариться доволі довго, можливо, й понад годину", — розповів Мирослав Слов’ян.
Потім чоловік додає гриби та кислу капусту. Також готує ковбаски до Різдва.
"Замочили гриби. Вони доволі великі, тому я їх нарізатиму на менші шматочки. Вже можна трохи посолити і додати капусту. Все перемішуємо та готуємо ще пів години. Додаємо лавровий лист", — сказав Мирослав Слов’ян.
Чоловік розповів, як готує засмажку:
"Беремо пательню, наливаємо олію для смаження і додаємо цибулю. поки вона смажиться, можна почистити часник. Хтось додає часник одразу з грибами та капустою, я ж додаю його наприкінці, щоб не втратився аромат та смак часнику. Тому найкраще його додавати наприкінці. Також нарізаємо його дрібнішими шматочками. До обсмаженої цибульки додаємо паприку. Ось як гарно. Додаємо томатну пасту".
Засмажку чоловік додає наприкінці. "Додаємо часник. Ой, як все гарно пахне. Наприкінці додаємо чорний перець. Я маю отаку суміш різних перців. Ще залишаємо на 5 хвилин варитися і матимемо чудову капусницю". Мирослав Слов’ян каже: на Різдво можна додати зварену ковбаску. За його словами, у селі Сторожниця цей суп ще називають "грибна поливка".
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- На Закарпатті побільшало злочинів за участю неповнолітніх, але зменшилася кількість тяжких правопорушень
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- Кожна дитина важлива - "Дорога життя" в Ужгороді доводить це вже 26 років
- За минулий тиждень на грип та ГРІ на Закарпатті захворіло 3375 осіб
- Закарпатців запрошуєть реєструватися га School of Resilience — безкоштовний проєкт для особистісного розвитку молоді
- Найстарішому закарпатцю – 107 років!
- Як працюють РЕБ-системи: український досвід «Бабая»
- Завершується приймання робіт на конкурс «Карпатський сторітелінг»: встигнути виграти путівку у табір у Словаччину
- На Закарпатті переселенка з Шостки вирощує понад 150 сортів троянд
- Захворюваність на ГРВІ нижча епідемічного порогу на 43%
- Із початку року на Закарпатті всиновили 52 дитини
- На Закарпатті реалізують проєкт комплексної підтримки ветеранів з громад «Повертаю себе собі»
- Вперше в історії Закарпаття: беатифікація священномученика Петра Павла Ороса
- Найкращі школи Закарпаття за результатами НМТ. Рейтинг 2025
- Селище Дубове розпочало спільно з румунською комуною Мірешу спільний проєкт з покращення готовності до природних загроз
- «Бограч-index» – вересень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 6,2%
- В Ужгороді відбувся круглий стіл про роль ветеранів у формуванні нової української еліти
- Квитки з Ужгорода до Європи вже у продажі: розклад, ціни, вартість альтернативних маршрутів
- Результати НМТ 2025: з якими предметами найкраще впоралися закарпатські вступники
- 6-те місце в Україні: на Закарпатті за пів року ввели в експлуатацію понад 215 тис. м? житла
До цієї новини немає коментарів