Десерт із Рахова: Сніжана Тулик створює трюфель із гуцульською бриндзою
Varosh розповів про ідею смаколику.
Сніжана Тулик мешкає в Рахові, раніше займалася підприємницькою діяльністю, у 2014-му стала волонтеркою, допомагає військовим. Під час першого локдауну, навесні 2020-го, втілила свою гастрономічну мрію – створила трюфель із бриндзею.
«Я полюбляю бриндзю і шоколад, то разом це для мене, можна сказати, райська насолода».
Авторка десерту поєднала якісний бельгійський екстрачорний шоколад (80% какао) саме з овечою бриндзею. Важливо й цінно, що це гуцульська овеча бриндзя, локальна, яка має сертифікат географічного зазначення (ГЗ). Її створюють тільки на Рахівщині, за відповідними стандартами і традиціями.
Сніжана купує сир в Анатолія Павлюка, власника фермерського господарства “Чорна Тиса”. Його продукт, звісно, має сертифікат ГЗ.
«Я працюю тільки з Анатолієм, бо впевнена, що в нього тільки овеча бриндзя, без домішок, добавок».
Закарпатський високогірний сир підсилює насичений шоколад делікатною солоністю.
«Трюфель вже поєднали з твердими сирами, з каєнським перцем, з перцем чилі… От і спало на думку, а чому не спробувати з бриндзею. Мені здається, що вони ідеально доповнюють один одного».
Є два види цукерок, де 30% і 50% бриндзі. Де менше – там легкий відтінок сиру; якщо ж більше – то чітко виражений.
Наразі ласощі пакують в акуратні коробочки, мішечки, оформляють малюнком овечки з вафельного паперу та гуцульською стрічкою.
«У планах – розробити власний дизайн коробочок із мальовничими краєвидами Рахівщини».
У 2021-му Сніжана Тулик презентувала рахівські солодощі на Міжнародному фестивалі сиру в Києві, а також на проєкті “Таємниці України” в Івано-Франківську, за участі вищого керівництва країни та дипломатів.
«Наш трюфель отримав дуже багато позитивних відгуків».
Сніжана займається своєю маленькою солодкою справою вдома, облаштувала для цього окремий простір. До речі, з екстрачорного шоколаду виготовляє також герби Рахова і Ясіня, логотип Музею гуцульської бриндзі, туристичний логотип Рахівського району. Працює переважно за замовленнями, яких більшає, коли в Рахів приїздять туристи.
Ласощі можна замовити на фейсбук-сторінці Сніжани, а безпосередньо придбати – в Музеї гуцульської бриндзі та в ясінянському туристично-інформаційному центрі.
Евеліна Гурницька, Varosh
До теми
- Здійсни мрію дитини — приєднуйся до благодійної акції «2000 подарунків до Нового року»!
- В Ужгороді та Мукачеві відкриють резиденції Святого Миколая
- Майстер-класи із виготовлення вертепу діють в Ужгороді
- Синоптики попереджають про суттєве погіршення погоди на Закарпатті
- Повномасштабна війна: чим жило Закарпаття останні 1000 днів...
- "Мені більше їхати було нікуди". Історія переселенки, яка в Ужгороді знайшла роботу і почала все спочатку
- В обласній станції переливання – нестача крові майже всіх груп. Закарпатців закликають ставати донорами
- Угорські лікарі провели медичне обстеження родин ВПО, які живуть на Закарпатті
- В Ужгороді триває реєстрація учасників виставки-конкурсу «Міс-кіс 2024»
- Закарпатський рибоохоронний патруль нагадує про заборону вилову струмкової форелі
- Національний кешбек у дії: закарпатці активно приєднуються
- Зима дісталася і кордону зі Словаччиною
- У Держдепі США знизили рівень ризику для подорожей у кількох областях України. Закарпаття – теж у списку
- Виробництво препаратів крові: Biopharma будує завод в Ужгороді й планує ще один в Румунії
- Різдвяний піст-2024 за новим календарем розпочинається вже завтра
- У Закарпатській обласній філармонії встановили підйомники для людей на колісних кріслах
- ГРВІ та грип: лікарі назвали час зростання кількості хворих
- Закарпатська обласна станція переливання крові: хворі та поранені потребують вашої допомоги - долучайтеся до донорства
- Майже 2600 пішоходів-порушників притягнули до відповідальності закарпатські патрульні
- 70% врожаю хурми - втрачено: як посуха пошкодила врожай на Закарпатті
До цієї новини немає коментарів