Десерт із Рахова: Сніжана Тулик створює трюфель із гуцульською бриндзою

Varosh розповів про ідею смаколику.
Сніжана Тулик мешкає в Рахові, раніше займалася підприємницькою діяльністю, у 2014-му стала волонтеркою, допомагає військовим. Під час першого локдауну, навесні 2020-го, втілила свою гастрономічну мрію – створила трюфель із бриндзею.
«Я полюбляю бриндзю і шоколад, то разом це для мене, можна сказати, райська насолода».
Авторка десерту поєднала якісний бельгійський екстрачорний шоколад (80% какао) саме з овечою бриндзею. Важливо й цінно, що це гуцульська овеча бриндзя, локальна, яка має сертифікат географічного зазначення (ГЗ). Її створюють тільки на Рахівщині, за відповідними стандартами і традиціями.
Сніжана купує сир в Анатолія Павлюка, власника фермерського господарства “Чорна Тиса”. Його продукт, звісно, має сертифікат ГЗ.
«Я працюю тільки з Анатолієм, бо впевнена, що в нього тільки овеча бриндзя, без домішок, добавок».
Закарпатський високогірний сир підсилює насичений шоколад делікатною солоністю.
«Трюфель вже поєднали з твердими сирами, з каєнським перцем, з перцем чилі… От і спало на думку, а чому не спробувати з бриндзею. Мені здається, що вони ідеально доповнюють один одного».
Є два види цукерок, де 30% і 50% бриндзі. Де менше – там легкий відтінок сиру; якщо ж більше – то чітко виражений.
Наразі ласощі пакують в акуратні коробочки, мішечки, оформляють малюнком овечки з вафельного паперу та гуцульською стрічкою.
«У планах – розробити власний дизайн коробочок із мальовничими краєвидами Рахівщини».
У 2021-му Сніжана Тулик презентувала рахівські солодощі на Міжнародному фестивалі сиру в Києві, а також на проєкті “Таємниці України” в Івано-Франківську, за участі вищого керівництва країни та дипломатів.
«Наш трюфель отримав дуже багато позитивних відгуків».
Сніжана займається своєю маленькою солодкою справою вдома, облаштувала для цього окремий простір. До речі, з екстрачорного шоколаду виготовляє також герби Рахова і Ясіня, логотип Музею гуцульської бриндзі, туристичний логотип Рахівського району. Працює переважно за замовленнями, яких більшає, коли в Рахів приїздять туристи.
Ласощі можна замовити на фейсбук-сторінці Сніжани, а безпосередньо придбати – в Музеї гуцульської бриндзі та в ясінянському туристично-інформаційному центрі.
Евеліна Гурницька, Varosh
До теми
- «STEMLab Synergy» формує майбутнє освіти прикордонних регіонів: лабораторії, тренінги та профорієнтація
- Укрзалізниця запускає "Паспорт мандрівника" - отримати штамп можна буде і в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
- Прийшли понад 200 людей: у Закарпатській обласній станції переливання триває місячник донорства крові
- Жива історія: на Закарпатті досі працює автентичний водяний млин
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- «Не ризикуй життям — повідомляй в СБУ»: стендап-комік Василь Байдак звернувся до української молоді в рамках кампанії «Спали» ФСБшника»
- Єдиний в Україні: пілотний проєкт підтримки військових після фронту працює для 128-ї бригади
- В лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові 1-, 3+ та 4+ групи
- На Закарпатті відбувся колоритний фестиваль коломийок
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Завтра розпочинається Петрів піст: як тримати його правильно?
- Мить, яку варто побачити: в горах Закарпаття квітне червона рута
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Сьогодні — Свята Трійця: що варто знати про Зелені Свята
- У лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові
- Закарпаття: менше випадків туберкульозу, але тривожна динаміка з гепатитом В
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- У Карпатах пильнує не лише прикордонна служба
До цієї новини немає коментарів