Десерт із Рахова: Сніжана Тулик створює трюфель із гуцульською бриндзою
Varosh розповів про ідею смаколику.
Сніжана Тулик мешкає в Рахові, раніше займалася підприємницькою діяльністю, у 2014-му стала волонтеркою, допомагає військовим. Під час першого локдауну, навесні 2020-го, втілила свою гастрономічну мрію – створила трюфель із бриндзею.
«Я полюбляю бриндзю і шоколад, то разом це для мене, можна сказати, райська насолода».
Авторка десерту поєднала якісний бельгійський екстрачорний шоколад (80% какао) саме з овечою бриндзею. Важливо й цінно, що це гуцульська овеча бриндзя, локальна, яка має сертифікат географічного зазначення (ГЗ). Її створюють тільки на Рахівщині, за відповідними стандартами і традиціями.
Сніжана купує сир в Анатолія Павлюка, власника фермерського господарства “Чорна Тиса”. Його продукт, звісно, має сертифікат ГЗ.
«Я працюю тільки з Анатолієм, бо впевнена, що в нього тільки овеча бриндзя, без домішок, добавок».
Закарпатський високогірний сир підсилює насичений шоколад делікатною солоністю.
«Трюфель вже поєднали з твердими сирами, з каєнським перцем, з перцем чилі… От і спало на думку, а чому не спробувати з бриндзею. Мені здається, що вони ідеально доповнюють один одного».
Є два види цукерок, де 30% і 50% бриндзі. Де менше – там легкий відтінок сиру; якщо ж більше – то чітко виражений.
Наразі ласощі пакують в акуратні коробочки, мішечки, оформляють малюнком овечки з вафельного паперу та гуцульською стрічкою.
«У планах – розробити власний дизайн коробочок із мальовничими краєвидами Рахівщини».
У 2021-му Сніжана Тулик презентувала рахівські солодощі на Міжнародному фестивалі сиру в Києві, а також на проєкті “Таємниці України” в Івано-Франківську, за участі вищого керівництва країни та дипломатів.
«Наш трюфель отримав дуже багато позитивних відгуків».
Сніжана займається своєю маленькою солодкою справою вдома, облаштувала для цього окремий простір. До речі, з екстрачорного шоколаду виготовляє також герби Рахова і Ясіня, логотип Музею гуцульської бриндзі, туристичний логотип Рахівського району. Працює переважно за замовленнями, яких більшає, коли в Рахів приїздять туристи.
Ласощі можна замовити на фейсбук-сторінці Сніжани, а безпосередньо придбати – в Музеї гуцульської бриндзі та в ясінянському туристично-інформаційному центрі.
Евеліна Гурницька, Varosh
-->
До теми
- В Ужгороді не вистачає волонтерів для плетіння маскувальних сіток для військових
- 4 ветерани із Закарпаття перемогли у конкурсі "Варто почати власну справу"
- Батькам загиблого нацгвардійця вручили державну нагороду
- Сьогодні - Вербна неділя за новоюліанським календарем
- Стало відомо, які країни Європи скорочують допомогу біженцям з Україні
- "Мрію, щоб ворог розбив "Іскандером" за 3 млн доларів саме наш Patriot", – розробник муляжів Михайло Роман
- Планували перепливати Тису: прикордонники затримали чергових ухилянтів
- "Дрони помсти": рідні та друзі полеглого захисника Данила Богуславського передали безпілотники для ЗСУ
- В Ужгороді презентували видання «Августин Волошин: шлях у безсмертя»
- Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
- Війна і регіональна журналістика: закарпатські медійники взяли участь в опитуванні щодо розбудови толерантного інформаційного простору
- Андрій «Бродяга» Ткачук: «Не є чимось героїчним втопитися в Тисі…»
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
- Альпіністка із Закарпаття Ірина Галай підкорила одну з найнебезпечніших гір у світі Аннапурну
- Працівники Центру культури провели майстер-клас у «Дорозі життя»
- Закарпатські гвардійці-вогнеборці відточують вміння гасити пожежі
- Повернення до життя: навіщо відновлювати річки і чи це взагалі можливо?
- Уродженець Закарпаття, який захищав Маріуполь, отримав квартиру
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
До цієї новини немає коментарів