Стартують літні канікули: «Закарпаттяобленерго» просить дорослих нагадати дітям основні правила електробезпеки

Стартують літні канікули: «Закарпаттяобленерго» просить дорослих нагадати дітям основні правила електробезпеки
Цьогоріч із 15 червня у навчальних закладах Закарпатської області починаються літні канікули. Це означає, що діти перебуватимуть вдома, у бабусь чи дідусів у селі, але нерідко – без нагляду дорослих. З огляду на це адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго» просить дорослих, батьків нагадати дітям основні правила поводження з електроприладами і таким чином подбати про їхню безпеку.

 

Правила користування електроприладами у побуті

  •  Суворо забороняється:
  • торкатися проводів з пошкодженою ізоляцією;
  • користуватися зіпсованими вимикачами, вилками та розетками;
  • користуватися електричними приладами у ванній кімнаті, торкатись проводів та приладів мокрими руками;
  • наливати воду у ввімкнені в мережу чайники, праски, кавоварки тощо;
  • витирати пил із працюючих електроприладів вологою тканиною;
  • допускати потрапляння вологи чи води на електроприлади;
  • заливати водою розетку чи електричний дріт, якщо вони загорілися;
  • умикати незнайомі електроприлади самостійно, без дорослих;
  • виймати електричну вилку з розетки за провід – слід брати тільки за штекер;
  • вставляти у штепсельну розетку цвяхи, шпильки та інші предмети (взагалі, якщо у вас маленькі діти, скористайтеся спеціальними вставками в розетку для захисту);
  • вмикати в електромережу несправні електроприлади.

Загалом електрики не рекомендують залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуються. По-перше, може трапитися коротке замикання і, як наслідок, пожежа. По-друге, електроприлади навіть перебуваючи в пасивному стані (увімкнені в мережу, але не працюють, приміром, електрочайник, під’єднаний, але не підігріває воду) споживають електроенергію, а отже, ваші кошти. Економте!

Нагадайте вашим дітям основні правила електробезпеки, а також навчіть, як діяти в разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної зі струмом!

Так, поясніть дітям: якщо людина потрапила під напругу, необхідно негайно вимкнути електроприлад чи електроустановку. Це можна зробити як за допомогою вимикача чи рубильника, так і перерубавши дріт сокирою чи лопатою з сухим дерев’яним держаком. Інший варіант – відтягти постраждалого з небезпечної зони за допомогою сухої мотузки, палиці, дошки тощо – і в жодному разі не торкатися людини під дією струму самому! У разі відсутності згаданих предметів, людину можна витягати за одяг (якщо він сухий і відстає від тіла), наприклад, за поли піджака чи куртки, уникаючи при цьому контактів з металевими елементами одежі та відкрити ділянками тіла потерпілого) та невідкладно викликати лікаря.

При звільненні від дії електричного струму і наданні першої допомоги потерпілому дорога кожна хвилина!

При виявленні обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно повідомити кол-центр ПрАТ «Закарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-16-20, який працює цілодобово та без вихідних!

Бережіть здоров’я і життя – власні та ваших дітей!

Пресслужба ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

 

 

15 червня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів