„Дії органів управління та сил при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій природного характеру”

Вироблення єдиної стратегії проведення комплексних заходів у випадку виявлення і локалізації осередків пташиного грипу

 

Вироблення єдиної стратегії проведення комплексних заходів у випадку виявлення і локалізації осередків пташиного грипу було обране темою обласних навчально-тренувальних занять „Дії органів управління та сил при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій природного характеру”, які проходили 11 квітня у с Іза, що на Хустщині. Організували тренування управління охорони здоров’я та обласна санітарно-епідеміологічна служба. Учасниками занять були лікувально-профілактичні заклади району, районна санітарно-епідеміологічна служба, представники ветеринарної служби району та фахівці територіального управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Закарпатській області. У навчаннях також приймали участь заступники головних лікарів центральних, міських та районних лікарень з медичної частини, районні епідеміологи та інфекціоністи області.
Село Іза обрали для проведення тренувань не випадково. Тут налічується 1698 дворогосподарств. Крім того у селі працює птахофабрика, де вирощують більш ніж 13 тисяч курей. Перед службами району було змодельовано ситуацію: ветеринарна служба виявила у приватному фермерському птахогосподарстві масову загибель курей. Водночас у селі спостерігаються чисельні факти загибелі птиці у приватних обійстях та зростання кількості звернень мешканців до сільської амбулаторії з приводу захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції. І що особливо мало насторожити спеціалістів — серед хворих дев’ятеро працюють на пташиній фабриці, а одна з працівниць фабрики напередодні померла від геморагічної набрякової пневмонії.
Одразу по отриманні тривожного сигналу на птахофабрику виїхали спеціальні бригади, до складу яких увійшли медики, спеціалісти райСЕС , ветслужби і МНС-ники. Вони провели дезінфекцію території, утилізували поголів’я птиці та оглянули персонал. Всіх працівників фабрики, які перебували у контакті з птицею одразу ж відвезли до інфекційного відділення райлікарні для медичного обстеження. Водночас у селі було встановлено карантин: транспорт на виїзді з умовного епідеміологічного вогнища працівники райСЕС обробляли дезинфекційними засобами. А тим часом лікарі, епідеміологи та ветеринари обходили селянські двори. Першочергову увагу при подвірних обходах приділяли тим обійстям, де були зафіксовані випадки захворювання людей на ГРВІ.
Як повідомив начальник відділу організації лікувально-профілактичної роботи управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації, начальник обласного штабу медичної служби цивільної оборони Володимир Кузьмик, подібні командно-штабні навчання управління охорони здоров’я проводить вже п’ять років. „Однак нинішні навчання стали є необхідним тренінгом для всіх присутніх, оскільки ситуація, що склалася в світі з пташиним грипом насторожує,— розповідає Володимир Миколайович, — тому під час їх проведення ми намагалися скласти таку ситуацію, яка б якнайближче відображала реальну ситуацію у випадку спалаху пташиного грипу або навіть його епідемії. На районному рівні були задіяні практично всі сили, що можуть надати допомогу людям: органи місцевого самоврядування, санітарно-епідеміологічна служба, служба ветеринарної медицини, служба з надзвичайних ситуацій, і, звичайно ж, лікарі.
Крім того на обласні навчання були запрошені спеціалісти з усіх районів області, і сподіваємося що отримані знання стануть їм у великій пригоді. Представники районів також отримали пакети документів, у яких є вся необхідна їм інформація щодо алгоритму дій основних сил при загрозі епідемії і рекомендації щодо проведення аналогічних навчань у своєму районі.
Вважаю, що готовність служб, які брали участь у тренінгу з моделювання виникнення загрози пандемії пташиного грипу можна вважати задовільною і нині ми всі почуваємо себе більш впевнено, ніж до навчань. Але сподіваємось, що лихо нас омине і набуті знання не доведеться використовувати на практиці”.
Прес-служба управління охорони здоров’я

 

14 квітня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів