У Закарпатській обласній лікарні вперше провели операцію з корекції тазового повнокрів’я

У Закарпатській обласній лікарні вперше провели операцію з корекції тазового повнокрів’я
У відділенні судинної хірургії Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака за участі докторів медичних наук Юрія Левчака, Андрія Никоненка та Федора Горленка вперше провели операцію з корекції тазового повнокрів’я.

 

В Україні лікуванням цієї патології займаються 2-3 центри, розповідає професор, доктор медичних наук Андрій Никоненко.

«Сьогодні близько 20 % жінок страждають від хронічного тазового болю. Однією з його причин є варикозне розширення вен тазу, що супроводжується гінекологічними порушеннями або захворюваннями. Зовнішньо ця хвороба може ніяк не проявлятись, окрім розширення вен в інтимних місцях або нижніх кінцівках. Причиною тазового повнокрів’я може бути вроджена патологія, яка проявляє себе ще до вагітності і, як наслідок, веде до безпліддя. У 70 % жінок хвороба проявляється після других-третіх пологів, у 100 % – після четвертих. Операція з корекції тазового повнокрів’я пацієнтці Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака була виконана з міні-доступом, тобто мінімально травматичним для пацієнта втручанням, косметичним швом тощо. Виконане втручання на венозній системі тазу майже одразу привело до позитивного результату. Пацієнтка вже на другий день відчула полегшення, припинилися важкість та біль у тазі. Операція виконувалась під загальною анестезією».

За словами Андрія Никоненка, під час цієї операції вперше в Україні був виконаний інвазійний моніторинг тиску в нижній порожній вені, вареальній та повздовжній венах.

«Ми дотримуємося європейського методу лікування цієї патології. Корекція тазового повнокрів’я виконується відкрито – те, що в нашому випадку, так і закрито, тобто за допомогою ангіографа», – зауважує Андрій Никоненко і додає, що дуже важливо, щоб гінеколог вчасно направив пацієнта з цією патологією до судинного хірурга.

«Діагностика та лікування тазового повнокрів’я вимагає співпраці висококваліфікованих спеціалістів, таких як: гінеколог, судинний хірург, радіолог. Ми тісно співпрацюємо з гінекологами, тому що, в першу чергу, пацієнтки звертаються до них з скаргами на біль в нижніх відділах живота, які за симптоматикою іноді нагадують запалення органів малого тазу. Тому дуже важливо правильний гінекологічний огляд та додаткові методи обстеження – УЗД, комп’ютерна томографія тощо. При обстеженні УЗД органів малого тазу гінеколог першим бачить вени і у випадку виявлення варикозно розширених вен важливо, щоб вчасно була надана консультація судинного хірурга. В іншому випадку хвороба почне прогресувати і призведе до того, що варикозно розширені вени з’являться не тільки в середині тазу, але і на передній брюшній стінці, інтимних місцях тощо», – розповів Андрій Олександрович.

Прозахід

 

05 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів