Берегівський лісгосп: як зробити крок назустріч покупцям  

Берегівський лісгосп: як зробити крок назустріч покупцям  
Відразу ж наголосимо: торік, коли об'єднували державні лісові підприємства і, до прикладу, на Закарпатті до Берегівського доєднали і Виноградівський, - багато хто скаржився, що місцевому населенню треба буде далеко їздити до центральної садиби лісгоспу. Аби виписати дрова або залагодити якісь інші справи. Це сприймалося як негатив. І ось уже третій тиждень як змінився, радше сказати осучаснився, - порядок відпуску лісової продукції. У чому суть?

 

- З першого липня в кожному лісництві встановлений термінал для безготівкового розрахунку за надані товари і послуги, - розповідає очільник Берегівського лісгоспу Василь Агій. – Цим самим ми той негатив, який виник торік, перетворили на позитив. Бо стали ближче до людей пункти виписки дров.

Правда, одна з умов – наявність банківської картки. До речі, ціна на проміжному складі – 660 грн за куб без урахування комісії банку, яка становить 0,6 відсотка.

Та все-таки це в рази менше, за словами Василя Агія, – ніж заплатити за квиток на автобус або заправити пальним автівку. А ще – це більша самостійність лісників і лісництв та об'єктивніший контроль. На місці лісничий уточняє, що, де  і як. А покупець, уже виписуючи, розуміє, з якого урочища і лісосіки та коли йому забирати паливні дрова. І безпосередні виконавці знають, коли і скільки готові реалізувати. Тоді не вийде, як торік, коли в конторі виписали на дві тисячі кубиків більше, ніж лісгосп заготовив. Через це вже цього року підприємство мусило отоварити ту кількість дров, аби покрити дефіцит. 

Факт, що у поточному році попит на дрова значно зріс. Уже у травні населення, аби запастися на зиму, кинулося виписувати по машині-дві. Ажіотаж таким чином не спадає й досі. Ще й тому, що немало установ і підприємств перепрофілювали котли з газового на тверде опалення. Та щоб погасити високий попит, лісівники ідуть назустріч покупцям і заготовляють більше. Це красномовно підтверджують такі цифри: якщо торік станом на 15 липня населенню було продано сім з половиною тисяч кубометрів дров (бюджетним організаціям - 206), то тепер – майже десять тисяч - 9884 кубометри (бюджетним установам – 290). Словом, різниця досить істотна.

Ця ситуація свідчить про одне: люди заздалегідь готуються до зими і турбуються про тепло у своїх домівках.

Василь НИТКА.

Фото автора

 

19 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів