На Закарпатській митниці 17 кінологічних команд перевіряють вантажі (ФОТО, ВІДЕО)

На Закарпатській митниці 17 кінологічних команд перевіряють вантажі (ФОТО, ВІДЕО)
На Закарпатській митниці працює 17 кінологічних команд. Кожен собака орієнтований на пошук певного виду контрабанди. За 8 місяців 2022 року вони виявили 23 факти переміщення заборонених предметів через кордон, розповіли Суспільному в пресслужбі митниці. Як працюють кінологи та їх собаки, а також митні інспектори дізнавалися журналісти Суспільного.

 

Закладку бурштину в автомобілі Рамзес знаходить швидко. Вказує точне місце, де 20 хвилин тому поставили коштовний камінь. П’ятирічний пес служить в митній службі з 9 місяців. Знаходить сигарети та бурштин. Для того, аби собака зреагував, товар має бути в автівці не менше 20 хвилин, пояснює господар Рамзеса, старший державний інспектор-кінолог Євгеній Бабич. "Є вільний пошук, а є пошук конкретного транспортного засобу. Виходимо на лінію, я його відпускаю у вільний пошук, якщо якийсь транспортний засіб нам більш не до вподоби, ми можемо його ближче оглянути", — каже інспектор.

Кожен собака орієнтований на пошук певного виду контрабанди. Загалом на Закарпатській митниці працює 17 кінологічних команд. За 8 місяців цього року вони виявили 23 факти переміщення заборонених предметів через кордон. Серед знахідок чотирилапих — понад 100 тис. шт. сигарет, 41 шт. лікарських флаконів та майже 1000 шт. психотропних таблеток, зброя з набоями.

Кожну автівку перевіряють інспектори. Василь Бангрович — старший державний інспектор каже: "Перевіряю наявність вантажу, який є, чи відповідає він наявним документам. І перевіряю, чи немає нічого зайвого в коробках. Паралельно машини відправляємо на рентген на сканування. Після цього можемо додатково робити огляд, або візуально, або з відкриттям місця".

На рентген відправляють близько 60 % від загального потоку автівок. Сканують близько 100-120 вантажівок щодня. На огляд однієї йде близько 4 хвилин, каже Олександр Кокорін — головний державний інспектор управління технічних засобів митного контролю. "Якщо виникають якісь питання, бо різноманітний товар, весь його розвантажити в боксах нереально. Тому це прискорює роботу", — розповів митник.

За 8 місяців поточного року було складено 786 протоколів про порушення митних правил. А загальна сума вартості предметів склала 114,6 млн грн, каже начальник відділу проваджень у справах про порушення митних правил Богдан Яворівський. З початком повномасштабного вторгнення кількість порушень зменшилася, а характер дещо змінився.

"Торік у нас майже були відсутні правопорушення пов’язані з гуманітарною допомогою. В цьому році вже запроваджено 7 протоколів про порушення митних правил. На суму понад 3,5 млн гривень. У нас був один протокол про порушення митних правил, там було зазначено, що відправляються капці. Як капці можуть допомогти нашим бійцям — не зрозуміло. Ще було зазначено, що це засоби гігієни, але це не відповідає дійсності", — каже Богдан Яворський

Після вилучення товарів їх зберігають на складах, а подальшу їх долю вирішують в суді. Цьогоріч суд розглянув майже 600 справ на суму понад 86 мільйонів гривень.

Суспільне Закарпаття

 

28 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів