Ужгородський лісгосп: головне нині - забезпечувати тил і захисників

Ужгородський лісгосп: головне нині - забезпечувати тил і захисників
Ці важливі, окрім планової лісокультурної роботи, завдання стоять перед Ужгородським лісництвом, яке очолює молодий фахівець Роман Стегура (на знімку). А в Ужгородському держлісгоспі воно, до речі, вважається «столичним». Оскільки його угіддя площею 4,8 тисячі гектарів простилаються навколо обласного центру Закарпаття і таких сіл, як Оноківці, Циганівці, Стрипа, Холмці, Великі Лази, Нижнє і Верхнє Солотвино, Чертеж, Худльово. Тож лісництво покликане, а тим паче у час війни, - забезпечити дворогосподарства цих населених пунктів дровами.

 

Люди, хай і в глибокому тилу, мають зимувати у теплі. Такий підхід держави.

-       Нинішнього року порівняно з минулим,  щонайменше удвічі зріс попит на паливні дрова, - розповідає Роман Стегура. - Населення виписало 7,5 тисяч кубометрів. Отоварено майже шість тисяч. Бюджетні установи теж подали заявки на півтори тисячі кубиків і їм уже відправлено до 90 відсотків од потреби.

А це означає, що десять бригад підприємців-заготувачів працюють напружено кожної днини. Адже такий обсяг треба поставити на верхні або нижні склади. Звичайно, що школи, садики, лікарні, амбулаторії, військові частини та деякі громадські організації і навіть працівники Червоного Хреста мають бути забезпечені. Дрова і круглі лісоматеріали для бліндажів лісництво теж відправляє захисникам України у райони ведення бойових дій. Це – патріотична місія лісівників.

Як і те, аби позачергово отоварити дровами військових. «Приїхав з фронту на короткочасну ротацію боєць, то ми, тільки-но він звернувся, - відразу ж виписуємо, - розповів лісничий. – Воїн не може чекати та й сім'ю на зиму не залишить без палива».    

Варто й додати, що осінь у лісі – пора планової роботи, яку слід обов'язково провести. Тож, у листопаді додатково висадять ялиці на Шевченківській алеї – і така тут існує! Відтак планують на території ужгородського міського дитсадка №36 посадити молоді деревця разом з вихованцями – для малечі то буде святом. Також проведуть догляд за дендропарком в урочищі Дубки… 

Досвідчені люди знають: ліс восени, як поле навесні, - потребує щоденної роботи. Її належно виконують усі 11 фахівців, котрі працюють у штаті лісництва.

Василь НИТКА

Фото автора

 

 

29 жовтня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів