В Ужгороді студент із вадами зору навчає дітей гри у шахи

В Ужгороді студент із вадами зору навчає дітей гри у шахи
Навчає дітей гри у шахи та проводить шахові турніри в Ужгороді студент із вадами зору Олексій Дьордяй. Він розпочав займатися шахами понад сім років тому. Про досвід Олексія, його учнів та користь гри у шахи дізнавалося Суспільне.

 

Олексій Дьордяй втратив зір 6 років тому. Тоді ж почав професійно грати в шахи, а згодом — навчати інших. Наразі Олексій має 18 учнів.

"Півтора року, в загальному, я займаюся тренерською діяльністю. Мав спочатку кілька дітей. І так потихеньку маю вже багато дітей. Маю індивідуальні заняття та групові. Особисто в мене шахова дошка спеціальна для незрячих. Шахи звичайні, як і в зрячих, просто вони мають ніжки та особливості, які допомагають побачити, які білі, а які чорні. Там така лінієчка на фігурі, що її діти так не помічають, а я помічаю. Так, діти займаються на моїх шахах і на звичайних. Просто ті, що новачки приходять, то я показую на своїх шахах, тому що легше мені так проконтролювати, що вони грають", — каже Олексій Дьордяй.

Фото: Олександра Завадяк/Суспільне

Навчав Олексія грати у шахи Ярослав. Розповідає, що хлопець хотів займатися шахами та вади зору не заважали йому вчитися.

"Він тоді якраз був втратив зір. Йому було 15 років. Ми брали участь у Чемпіонаті області. Він ще дитиною грав. Я бачив, що дитина хоче і запропонував йому займатися. Через декілька років він виграв чемпіонат області. Брав участь у чемпіонаті України та досить непогано грав. Він обігрував навіть майстрів спорту. Він хотів. Ми багато займалися. Ми займалися практично по 5-7 годин кожного дня. У шахах немає значення бачить дитина чи не бачить. Залежить від людини. Якщо людина хоче — це не має значення", — каже тренер Ярослав.

Чотирнадцятирічний шахіст Денис Онищенко навчається грати в шахи. Він учень Олексія Дьордяя. Денис на Закарпаття приїхав з Києва з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Юнак розповів, чому почав грати в шахи.

"Я вважаю, якщо я буду займатися шахами, я зможу стати стратегом, або тактиком і хоча б щось зробити корисного для нашої країни. Тут усі люди, які займаються шахами, вони хоч і діти, може й балувані, але вони ж дуже розумні. І може вони будуть стратегами і їхній розум допоможе нашій країні виграти в цій жахливій війні", — каже Денис.

Заняття з шахів Олексій проводить в Ужгородській публічній бібліотеці "Казка" у вівторок та четвер. Долучитися можуть охочі.

Суспільне Закарпаття

 

30 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів