Чи подешевшають томати для консервації на Закарпатті

Чи подешевшають томати для консервації на Закарпатті
Зазвичай Херсонщина давала Україні найбільше помідорів. На Закарпатті їх продавали також. Утім після підриву Каховського водосховища урожай було знищено і зараз сподіватися доводиться тільки на власне, місцеве, овочівництво. Більше того, на закарпатські томати чекають і в інших куточках держави.

 

А тим часом літо у розпалі і в місцевих господинь триває сезон консервації, хоча ціни на овочі при цьому вперто тримаються у вартості. Коли і чи взагалі варто чекати подешевшання? Чи готові закарпатські аграрії забезпечити «яблуком кохання» область? Звідки привозять помідори на ринки нашого краю? Це і з’ясовувала Марина Алдон, Карпатський об`єктив.

Звідки овочі на закарпатських ринках

Ціни на томати на Херсонщині зараз високі. Кілограм червоних овочів коштує від 80 до 120 гривень. У Києві помідори можна купити по 80-90 гривень. А на ринках Закарпаття середня ціна 50-60 гривень. Найдешевше можна знайти по 35, але не завжди. Тим не менше, вартість томатів у нас дійсно нижча, ніж у інших куточках України. Однак більшість краян чекають, коли вони будуть по 20 гривень.

Пан Іван уже далеко не перший рік працює у аграрній сфері. Він із Боржавського, що на Іршавщині (зараз – Хустщина). У його селі більшість населення займається саме вирощуванням томатів.

«Закарпатські ґаздині чекають, коли дозріють наші «сливки» Це – унікальний фірмовий сорт, ідеальний для «закладування». Томати дуже м’ясисті і смачні. Херсонські помідори, на жаль, пропали. Дуже шкода тамтешніх фермерів. Важко навіть оцінити, яких збитків зазнали люди. Вони не були нам ніколи конкурентами, але на нашу продукцію зараз пішов шалений попит практично через відсутність їхньої», – розповідає Іван Тернинко «Карпатському об’єктиву».

Раніше чоловік продавав томати найчастіше гуртовикам, які збували їх на ринку в Мукачеві. Зараз забирають прямо з дому і везуть у різні куточки України. Так інтенсивно, наголошує він, ще продукцію не скуповували ніколи.

А пані Олена продає вирощені власними руками помідори на одному з ринків Ужгорода. Вона – із Чопа. Фермеркою себе не вважає, збуває надлишок того, що вродила земля біля хати.

«У мене сорт «Примадонна», – зізнається жінка. – Дуже смачні томати. Пробувала перейти на сорти з Нідерландів, але вони не дають хорошого врожаю. Скоро почнуть червоніти вже й «сливки». Помідори ростуть у мене в теплиці, яку зробив зять, тому дозрівають досить швидко. Гуртових покупців не маю, тому й доводиться їхати в Ужгород. Добре, що донька працює в обласному центрі, тож вранці відвезе мене, а увечері забере, не треба думати, куди завантажити ящики і чим потім добиратися».

Пан Василь із Підвиноградова найчастіше збуває помідори у Хусті, хоча багато хто з його знайомих здає продукцію на одну з гуртівень у Виноградові. Там скуповуються потім продавці овочів із багатьох куточків області. Чоловік запевняє, що вирощує томати вже майже 40 років, щоправда у менших масштабах.

«Я з 10 років працюю на полі! Хтось у дитинстві випасав корів, а хтось над «грядками» до пізньої ночі спину гнув. Серйозно в дорослому віці зайнявся овочівництвом років 20 тому. Утім зараз це стає не дуже вигідно… Купують люди в мене помідори найчастіше по кілограму-два, просто поїсти. Консервувати ще скоро, моя дружина тільки в серпні таким займається, – ділиться він думками. – У банках найсмачніші «чері». А от жінці – тільки «сливки» подобаються. Про мої улюблені сорти через те, що мені до снаги більш соковиті, з посмішкою каже, що вони такі, що по бороді потекло, а в рот не потрапило».

Загалом на ринках Закарпаття є не лише місцеві помідори, хоча з тутешніх найбільше саме з Іршавщини та Виноградівщини. Утім збувають продавці і польські, турецькі та іспанські томати. Їх можна відрізнити від наших навіть, не куштуючи – за практично ідеальною формою, іншим кольором та відсутністю механічних пошкоджень. Місцеві виробники кажуть, що закордонні помідори – «суцільна хімія», бо оброблені спеціальними речовинами, які дозволяють помідорам довше зберігатися. Такої ж думки і самі покупці.

«На смак привозні, ніби «наколоті» антибіотиками. Я не знаю, чим їх обробляють. Але наші пахучі, ароматні і смачніші в сотню разів. Крім того, закарпатські швидко псуються, що свідчить про те, що вони більш натуральні. Навіть магазинний товар, на якому великий термін придатності, скажімо, сир чи йогурт, купувати не варто, бо там багато шкідливих для здоров’я консервантів. А овочі і фрукти, якими багатий наш край і які ростуть у екологічно чистих умовах, взагалі найкраще купувати тільки у місцевих фермерів», – стверджує Наталія Конолош.

Чи подешевшають помідори

Консервувати помідори закарпатці вже потроху закуповують, однак не дуже інтенсивно.

«Помідори досить дорогі. Ящиками брати поки не буду. Купила днями три кілограми. Було і їсти, і «закатала» три банки, – заявляє «Карпатському об’єктиву» мукачівка Антонана Продан. Вдалося купити по 45 гривень. Хоч би по 25-30 були, взяла б більше. На зиму щось заготовляти потрібно. Тож купувати все одно доведеться».

Хустянка Руслана Волощук консервацію робити також планує, але чекає, коли томати вродять свої.

«У державі війна і ніхто не знає, яка на нас чекає зима. Намагаюся максимально запасатися продуктами, робити заготовки. Проте ціни зовсім не радують. За гарні помідори просять 60 гривень. Менші можна купити по 45-50. Це – досить дорого. Трохи висадила на ділянці своїх овочів, тож чекатиму власного врожаю, бо зараз, поки мої томати ще не дозріли, купую тільки для родини стільки, аби одразу з’їсти», – наголошує жінка.

А от Ірина Левчук із Виноградова уже з початку червня зайнята домашньою консервацією.

«Закрутки» роблю як із того, що виросло в мене на городі, так і дещо купую. Помідори, наприклад, придбала по 40 гривень на ринку. Моя вся розсада зів’яла… Законсервувала 5 трилітрових банок. Звісно, цього мало, тож коли вартість стане хоч трохи нижчою, планую зробити і лечо, і аджику, і томатну пасту, і соус. Огірки поки що не купувала, чекаю на свої. А овочі і фрукти – усі власні. Тому радію, що хоч на чомусь заощадила.», – запевнила жінка.

Тим часом фермер Віктор Юришинець стверджує, що чекати низьких цін не варто…

«По 20 томати в цьому році не будуть. Оптимально – 30-35, не менше. І причин для цього декілька. Я чудово розумію, що нікому гроші з неба не падуть, але все дорожчає – світло, вода, добрива, розсада, засоби для боротьби зі шкідниками, навіть плівка для теплиць. У аграріїв величезні вкладення, а мізерні прибутки. Вставати щодня доводиться до зорі і працювати до пізньої ночі. Якщо є наймані працівники, то це ще плюс – їхня заробітна плата, але зате підмога. Хоча наразі вони є не в багатьох, знайти робочу силу непросто ні серед місцевих, ні серед переселенців. Переважно на полях люди трудяться родинами. А сезон починається одразу після зимових свят, коли доводиться висівати розсаду і триває він також майже до зими.

Крім того, у багатьох забирають весь урожай прямо з дому і везуть у інші області. Прямо в селах завантажують автомобілі і везуть усе, що здатна вродити закарпатська земля на Львівщину, у Київ, на Волинь. Зараз Херсонська продукція відпала, тож зріс попит на нашу. Середня ціна помідорів на ринках нашої області – 45-50 гривень. 60 і більше просять не виробники, а перекупники».

За прогнозами закарпатських аграріїв, найдешевшими помідори будуть у серпні, саме тоді й більшість закарпаток планують зайнятися консервуванням. А поки що багато хто томати купує виключно для салату.

 

12 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів