Понад 1,5 мільйона людей перетнули кордон з початку року. Як пройшли 6 місяців роботи прикордонників Закарпаття

Понад 1,5 мільйона людей перетнули кордон з початку року. Як пройшли 6 місяців роботи прикордонників Закарпаття
Близько 10-15 тисяч осіб перетинають за добу пункти пропуску Чопського прикордонного загону. Про це 13 липня на брифінгу розповіла заступниця начальника штабу Ганна Воробець. За її словами, також за добу перетинають кордон близько двох з половиною тисяч автомобілів.

 

Заступниця начальника штабу Чопського загону каже, що з початку 2023 року державний кордон України перетинало 1 мільйон 598 тисяч осіб, з них на територію України заїхало 780 тисяч осіб, а з України — 818 тисяч осіб. "Якщо цікавить по громадянах України, то така статистика: на виїзд з України виїхало 720 тисяч осіб, в Україну повернулися — 755 тисяч осіб. З початку 2023 року не пропущено через державний кордон на ділянці відповідальності Чопського прикордонного загону близько 1600 осіб, з них категорія 18-60 років, тобто військовозобов'язані чоловіки, — це 1191 особа. У період дії воєнного стану, якщо брати з 24 лютого 2022 року, винесено близько 6 тисяч рішень про відмову в перетинанні держкордону громадянам України призовного віку. Найчастіше нами виявляються підроблені документи — це є підробки документів на право виїзду громадян України категорії 18-60 років, це такі документи: тимчасові посвідчення військовозобов'язаних, пенсійні посвідчення, довідки МСЕК, довідки ВЛК, підробні штампи консульських установ, які стоять у паспортних документах і люди намагаються перетнути з ними кордон. В усіх цих випадках надсилається повідомлення до Національної поліції щодо притягнення таких осіб до кримінальної відповідальності", — розповіла жінка.

Фото: Суспільне Ужгород

"За перше півріччя цього року пропущено близько 1 мільйон 900 тисяч осіб. За цей же період минулого року було майже 1 мільйон 850 тисяч осіб, тобто збільшення лише на 7% відбулося. Якщо брати порівняльну статистику за минулий місяць, а саме травень і червень, то є збільшення кількості на виїзд через туристичний сезон та виїздом громадян на відпочинок і оздоровлення дітей. Що стосується не пропущених осіб, то всього не пропущено на ділянці Мукачівського прикордонного загону 1812 осіб в цьому році, а в минулому — 1154 особи, що показує нам, що збільшилася кількість на 50%. Основна проблематика у виїзді стосується громадян України чоловічої статі призовного віку 18-60 років. Так, було не пропущено на виїзд 1725 громадян, з них призовного віку — 1186. При цьому варто зазначити, що причинами не пропуску є підробні документи. Такі документи були виявлені у понад 70 випадках. Також було затримано порушників державного кордону в пунктах пропуску цього року 135 осіб, минулого року — 94, що свідчить про збільшення у два рази", — додав Владислав Шевчук.

З початку цього року громадяни України виїжджали за кордон також за системою "Шлях".

"Упродовж цього року на ділянці нашого Мукачівського загону виїхало майже 313 осіб по системі "Шлях". Відмовлено в перетині кордону лише на одному КПП "Лужанка" — 164 особам. Якщо брати за поданнями: від Міністерства інфраструктури всього було відмовлено в перетині держкордону 1120 особам, які їхали по системі "Шлях" — це дані всього Західного регіонального управління; якщо брати від ОВА, то це 1950 осіб, які були внесені в систему, але не могли пояснити мету поїздки. Не повернулося станом на сьогодні, якщо брати за січень-березень, то це 3171 особа. Це все на ділянці нашого Західного регіонального управління — це і львівські КПП, і чернівецькі, і наші. Ці дані збираються, аналізуються і відправляються на розпорядника бази "Шлях", тобто Укртрансбезпеку. Система "Шлях" була введена для того, щоб дати можливість волонтерам та особам, які займаються господарською діяльністю, тобто здійснюють вантажні перевезення з-за кордону, надати їм можливість законно виїжджати за межі України. Законодавством визначено, що такі особи повинні повертатися впродовж двох місяців", — розповів заступник начальника штабу Мукачівського загону Владислав Шевчук.

Суспільне Закарпаття

 

14 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів