На Закарпатті стартував сезон чорниці (ВІДЕО)

Фото Валентина Кузана
Чоловік каже: для того, щоб збирати ягоди у Пилипецькій громаді жодних дозвільних документів людям не потрібно. Вони потрібні тільки підприємцям, котрі заготовляють ягоди.
"Інтенсивний збір чорниць розпочався з 10 липня. Станом на 14 липня близько 10 підприємців отримали дозволи на свої заготівельні точки. Кількість не є обмежена. Підприємці проплатили дозволи від 3-х до 10-х точок, але більшість з них мають у середньому до 5 точок", — розповів Віталій.
Голова Пилипецької ТГ наголошує, що вони не контролюють людей під час збору ягід. Вони контролюють тільки підприємців, заготівельників. На кожному пункті збору ягід є спеціальні таблиці, куди кожен день вноситься скільки кілограмів ягід зібрала дана точка.
Чоловік каже, на початку важко було привчити підприємців сплачувати відсотки за збір, проте зараз набагато легше. "Підприємці самі приходять до нас і питають як отримати дозвіл, які документи потрібні для цього. Якщо говорити за минулий рік, то громада отримала приблизно 1 млн 200 тисяч гривень за сезон", — розповів Пиринець.
Сезон чорниці у Пилипецькій громаді починається з липня і закінчується під кінець вересня чи початок жовтня.
Закарпатка Клара Костьо збирає чорницю з дитинства. Робить це в горах Ужгородського району, неподалік села Тур'ї Ремети.
Жінка каже: для того, щоб збирати чорницю, потрібно вставати зрання.
"Ми встаємо у 2-3 години ночі, добираємось машиною, але біля обіду ми вже вдома. Можемо назбирати до 50-80 кг, інколи й до 100 кг. Збираємо ягоди у гірських районах, зокрема на полонині Рівній. Для збору люди беруть з собою 50-60 літрові бочки. Дуже багато людей їдуть збирати чорницю з усіх сусідніх сіл. З одного села їдуть по 5-6 машин", — розповіла закарпатка.
За словами Клари Костьо, врожай цього року дуже добрий, проте ціни трохи виросли порівняно з минулим роком. В Ужгородському районі 1 літр чорниць коштує 70 гривень.
Суспільне Закарпаття
До теми
- У Закарпатській області до місцевих бюджетів сплачено понад 30 млн гривень туристичного збору
- Гвардійці 26 полку провели для старшокласників ліцею "Лідер" в Ужгороді урок мужності
- Закарпатські кардіологи увійшли до рейтингу «ТОП-100. Впливові люди Закарпаття»
- Підтримати бригади Сухопутних військ Збройних Сил України тепер можна підписавшись!
- Як розпізнати інфаркт вдома? - пояснюють в Закарпатському кардіоцентрі
- Новий пункт пропуску «Велика Паладь – Нодьгодош»: скористалися 31 тисяча громадян
- Коли Різдво приходить разом із захисниками: вертеп 26 Закарпатського полку НГУ
- Копач на гриби та обряди біля річки: автентичні різдвяні традиції Воловеччини
- Традиція бетлегемів на Рахівщині
- Які різдвяні традиції існують на Закарпатті
- Герої без зброї: фельдшер Михайло Сливка про робочі лайфхаки, легкі та важкі пошукові роботи за 13 років “гірського досвіду”
- Святвечір на Закарпатті: традиційна кухня та обрядовість святкування
- Втрачений Ужгород: як у місті католики Різдво відзначали
- "Найважчим є те, що ти залишив вдома дружину, батьків і дітей, і не знаєш, на скільки це часу" — Віктор Трошкі
- Різдвяний традиційний закарпатський хліб карачун: давні обряди споживання
- «Бограч-index» – грудень 2025: за місяць ціни на продукти змінилися на +7,9%
- «Бджолині крильця» родини Ленделів: від селекції карпатської бджоли до порятунку пасічників з усієї України
- Закарпатців закликають стати донорами крові напередодні різдвяно-новорічних свят
- Інструктор «Устім» - про навчання майбутніх операторів ССО
- «Ой, хто, хто Миколая любить»… той обов’язково дочекається його - навіть якщо він трохи затримається дорогою з Закарпаття у прифронтове прикордоння

До цієї новини немає коментарів