Гепатит В активізувався, отож особи з групи ризику мають зробити щеплення

Як повідомила лікар-епідеміолог Ужгородської міської санепідемстанції Лариса Зарембо, протягом чотирьох місяців 2006 року спостерігається зростання захворюваності на вірусний гепатит В та збільшення кількості його носіїв. Так, якщо за весь минулий рік у нас було 12 хворих із діагнозом “гепатит В”, то вже за І квартал цього зареєстровано четверо хворих та 356 носіїв.

 

Комусь може здатися, що це не так багато, аби бити на сполох. Однак Лариса Олексіївна каже, що гепатит В передається через пошкоджені шкірні покрови, слизову оболонку та кров, отож заразитися можна навіть через рушник чи гребінець носія вірусу (а ним стає кожен, хто перехворів на гепатит В). Лікується хвороба досить важко та може призводити до патологічних ускладнень у печінці, тому потрібно зробити все можливе, аби припинити поширення інфекції. Саме у зв’язку з цим головний санітарний лікар Ужгорода Василь Петричко 30 травня видав постанову, якою вимагається забезпечити організацію та проведення обов’язкового профілактичного щеплення проти вірусного гепатиту В особам з групи ризику: медичним працівникам, у т. ч. студентам середніх та вищих медичних навчальних закладів, котрі професійно мають контакт із кров’ю, її препаратами та здійснюють парентеральні маніпуляції; особам, що контактували з хворими на гепатит В та носіями цього вірусу; персоналу та пацієнтам закритих закладів; особам, які вживають наркотичні речовини внутрівенно, ВІЛ-інфікованим, особам з венеричними захворюваннями, повіям та гомосексуалістам.

Забезпечити проведення обов’язкових профілактичних щеплень та посилити дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів мають і керівники, власники перукарень, салонів краси та косметологічних салонів, до складу яких входять манікюрні, педикюрні та косметичні кабінети, а також кабінети татуажу. Причому постанова набуває чинності вже з 1 червня.

Лариса Зарембо підкреслює, що всі щеплення проводитимуться через відповідні кабінети поліклінік УЦМКЛ безкоштовно, бо вакцину отримано централізовано за державні кошти. До речі, профілактику гепатиту В на таких самих умовах можуть провести всі бажаючі, а не лише вищеназвані категорії. Однак слід мати на увазі, що щеплення від гепатиту В не захищає від гепатиту А та С.

Ужгород

 

10 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів