В Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгород відкрилася виставка закарпатської художниці-аматорки Аврелії Федор

В Генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгород відкрилася виставка закарпатської художниці-аматорки Аврелії Федор

 

Генеральне консульство Угорщини в м. Ужгород продовжує традицію проведення художніх виставок, аби через мистецтво будувати дипломатичні мости співпраці з двома народами. Цього разу в центральному офісі представлені роботи закарпатської художниці-аматорки Аврелії Федор.

Мисткиня народилася 1915 року на території нинішньої Словаччини, довгий час працювала у сфері освіти у віддалених селах Великоберезнянщини, потім була директоркою початкової школи з угорською мовою навчання в Ужгороді (нині ЗОШ І-ІІІ ст. №10 ім. Д. Габора).

Першими вчителями образотворчого мистецтва у Аврелії були Й.Бокшай і А.Ерделі. Інтенсивно малювати вона почала, коли вийшла на пенсію. Роботи експонувалися на міських та обласних виставках, а також закордоном у Празі, Будапешті, Братиславі. Мала персональні виставки у кількох містах Європи.

Померла художниця у 2000 році. Її спадщину зберігає син Валерій. Він і надав 17 робіт своєї матері для експозиції в Угорському консульстві. Переважно це квіткові натюрморти, на яких кохалася мисткиня, а також кілька пейзажів із Криму, який вона завжди вважала українським.

Дипломати підготували вернісаж до свого головного національного свята. 20 серпня в Угорщині відзначають День Святого Іштвана, першого короля держави.

Урочисту презентацію виставки відвідав голова облради Володимир Чубірко. Він подякував господарям установи, а саме генеральному консулу Угорщини в м. Ужгород Йожефу Бочкаї за діяльність, яку вони ведуть на Закарпатті і пропаганду мистецького надбання нашого краю. «Важливо, щоб світ бачив, що ми викокультурна європейська нація, яка вміє берегти красу і культуру», - сказав він під час виступу.

Закарпатська обласна рада

 

15 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів