ЗАКАРПАТСЬКІ ГУРТОЖИТКИ МОЖУТЬ СТАТИ ПОЖЕЖОБЕЗПЕЧНИМИ. ЯКЩО ТІЛЬКИ ЦЬОГО ХОТІТИ

Уряд має намір відремонтувати українські студентські гуртожитки. Кабінет Міністрів України затвердив Порядок використання у 2006 році коштів, передбачених у Державному бюджеті для реконструкції і ремонту гуртожитків для учнів професійно-технічних і студентів вищих навчальних закладів. Відповідна постанова Кабміну № 818 датована 10 червня 2006 року

 

Порядок визначає механізм використання у 2006 році державних коштів для реконструкції і ремонту гуртожитків для учнів професійно-технічних училищ і студентів вищих навчальних закладів. Згідно з постановою, обсяг робіт визначається відповідно проектно-кошторисна документація у розрізі кожного гуртожитку з урахуванням вимог нормативних документів – державних стандартів, технічних умов, державних будівельних норм і правил і т. п. В обґрунтуванні необхідності виділення бюджетних коштів повинні проводитися детальні розрахунки, здійснені на основі будівельних норм та нормативних витрат і діючих цін (тарифів).

Міністерству освіти і науки України уряд доручив сформувати згідно із заявками навчальних закладів перелік гуртожитків, реконструкція і ремонт яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів, і перерахувати бюджетні кошти вказаним закладам.

Як вказано в Постанові КМУ відповідні заявки до Міністерства освіти і науки повинні надійти до 15 червня, тому Головне управління МНС України в Закарпатській області звертається до керівників професійно-технічних та вищих освітніх закладів, на балансі яких є гуртожитки, з проханням під час формування відповідних заявок урахувати вимоги пожежної безпеки, тим паче, що вони регламентовані відповідними будівельними нормами та правилами.

Юрій ЛЕБЕДЄВ, заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області з питань наглядово-профілактичної роботи відзначає, що переважна більшість освітніх закладів, в тому числі і гуртожитків, де мешкає студентство, перебуває в незадовільному протипожежному стані. Їх керівники, однією з основних причин неможливості приведення будівель в пожежобезпечний стан називають відсутність фінансування, особливо бракує коштів на капітальні заходи.

Юрій Володимирович: „У навчальних та освітніх закладів з’явився унікальний шанс розв’язати проблему пожежної безпеки та довести до ладу власне пожежне господарство”.

Більше того, як наголосив Юрій ЛЕБЕДЄВ, закарпатські пожежники готові допомогти керівникам тих навчальних закладів, на яких поширюється дія Постанови КМУ для визначення відповідного обсягу робіт в частині, що стосується пожежної безпеки.

Тим часом, фахівці Державного пожежного нагляду відзначають, що в гуртожитках найбільш суттєвими недоліками є порушення правил монтажу та експлуатації електромереж, застосування тимчасових електромереж, несправне водопостачання, відсутність протипожежних водоймищ для цілей пожежегасіння. А вже про такі речі, як автоматичні системи оповіщення про пожежу, протипожежну сигналізацію нема й мови.

В ГУ МНС України в Закарпатській області сподіваються, що вказану проблему буде вирішено зі вступом в дію вищезгаданої постанови, принаймні бодай в частині навчальних закладів.

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області

 

15 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів