Безпека передусім: яким стандартам мають відповідати харчові упаковки?

Безпека передусім: яким стандартам мають відповідати харчові упаковки?
Харчова упаковка повинна відповідати суворим стандартам безпеки, перш ніж вона буде випущена на ринок ЄС. Безпека споживачів - це питання, яке виробники харчових продуктів ставлять на перше місце, пам'ятаючи як про добробут клієнтів, так і про репутацію фірми. Які стандарти пакування харчових продуктів діють на території Польщі та ЄС?

 

Головні вимоги щодо харчових упаковок

Основна функція харчових упаковок - захищати продукти харчування від зовнішніх факторів, які можуть негативно вплинути на їхні органолептичні характеристики, такі як смак, запах або вигляд. Йдеться передусім про сонячне світло та вологість, які можуть прискорити розмноження шкідливих для здоров'я бактерій. Упаковка також захищає продукти від забруднення, наприклад, від пилу.

Щоб упаковані продукти були безпечні, упаковка повинна гарантувати:

- герметичність;

- високу стійкість до механічних пошкоджень,

- дотримання стандартів гігієни,

- захист від мікробіологічної деградації.

Крім того, речовини, з яких виготовлено упаковку, призначену для безпосереднього контакту з харчовими продуктами, не повинні проникати в їжу і викликати значні зміни в її складі. Кожна упаковка повинна бути належним чином промаркована виробником. Дивлячись на пластиковий стаканчик від йогурту або пляшку від соку, ви побачите на них символ склянки та виделки, який вказує споживачеві на те, що упаковка придатна для контакту з харчовими продуктами. Також на упаковці повинен міститися символ, який свідчить про сировину, яка використовувалася для виробництва упаковки. Серед найпоширеніших матеріалів, що використовуються в пакувальній індустрії, можна виділити наступні:

  • поліпропілен (ПП),
  • поліетилентерефталат (ПЕТ),
  • полістирол (ПС),
  • поліетилен високої щільності (HDPE),
  • поліетилен низької густини (LDPE).

Хоча кожен з перелічених матеріалів має дещо відмінні властивості, всі вони допущені до прямого контакту з харчовими продуктами згідно з внутрішнім законодавством та положеннями ЄС.

Характеристики упаковок для харчових продуктів на прикладі відер «Пласт-Бокс Україна»

Відра - це найбільш розповсюджений тип упаковки в харчовій промисловості. Вироби «Пласт-Бокс Україна» виготовляються з поліпропілену. Це матеріал, який вирізняється, зокрема, відмінною хімічною стійкістю. Виготовлені з нього відра та інші ємності можна зберігати в умовах підвищеної вологості та низьких температур. Виробник гарантує, що вся сировина, компоненти та барвники, які використовуються у виробництві, мають сертифікати для контакту з харчовими продуктами. Більше інформації можна знайти на сайті виробника за адресою https://plast-box.com.ua/.

Герметичність, яка є надзвичайно важливою у процесі зберігання та транспортування до торгових точок, забезпечується добре припасованою кришкою з пломбою, яка зривається після першого використання.

Що ще варто знати про упаковки, які використовуються в харчовій промисловості? Пластикові упаковки для харчових продуктів є одноразовими. Після використання вони не можуть мати контакту з харчовими продуктами, але ідеально підходять для переробки та повторного використання, наприклад, у виробництві відер для хімічної промисловості.

 

10 жовтня 2023р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів