ЛЮДСЬКИЙ ФАКТОР - ГОЛОВНИЙ ВИНУВАТЕЦЬ ПОЖЕЖ

Прометей, віддаючи вогонь людям, сподівався, що він творитиме добро. На жаль, не завжди. За правило, неконтрольований вогонь навідується туди, де поводяться з ним безпечно та необережно. Як наслідок виникають пожежі, які завдають людям чималих матеріальних втрат, а подекуди і страждань.

 

Фактично щодоби в пожежно-рятувальну службу Закарпаття надходять повідомлення про пожежі, що нерідко закінчуються травмуванням та загибеллю людей, а про знищене майно вже й говорити не варто. Так, за п’ять місяців цього трапилося 353 пожежі, які завдали прямих матеріальних збитків 1530 тисяч гривень. Окрім цього вогняна стихія забрала життя 37 краян, з яких одна дитина.

Отож над усталеним “зі мною такого не станеться”, повинне брати гору дотримання елементарних правил пожежної безпеки. Особливо актуально це для житлового сектора, де щороку стається близько 70 відсотків від усіх зареєстрованих пожеж.

В основному вогняна стихія навідується в оселі закарпатців через електрику. Здавалося б ще одне благо, правда вже дароване людству технічним прогресом, яке також може приносити біду. І приносить. Цьому підтвердження – численні пожежі (131 випадок) через короткі замкнення і несправні електромережі. А великої науки для того, щоб не сталося пожежі не потрібно, слід лише не експлуатувати пошкоджені розетки, вимикачі; не залишати без нагляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі тощо, та час від часу проводити заміри опору електромережі.

Серед причин, через які неконтрольований вогонь навідується в оселі краян і неправильне користування газовими приладами. Таких випадків зафіксовано в області за аналогічний період 5. Така безпечність людей часто закінчується їх травмуванням, а подеколи й загибеллю.

Не слід забувати приділяти увагу розвагам дітей, котрі, залишаючись на самоті, можуть вигадати небезпечні розваги з вогнем, самостійно вмикати електричні та газові прилади. До слова, цього року на Закарпатській землі від дитячих пустощів з вогнем вже виникло 9 пожеж.

На окрему увагу заслуговують і любителі „по кайфувати” з чаркою та цигаркою. Саме недопалок в руках сп’янілої та змореної сном людини у вигляді чадного газу стає причиною її загибелі.

Саме з цих причин і не перестають замовкати телефони у пожежних частинах, по яких щодобово надходять повідомлення про все нові й нові пожежі. А винуватцями всіх цих бід в більшості випадків є люди, які зневажливо ставляться до вимог пожежної безпеки, проявляють недбалість по відношенню до вогню. Усього за неповні півроку через необережне поводження з вогнем виникло 124 пожежі.

Головне управління МНС України в Закарпатській області нагадує, що лише обережне поводження з вогнем та дотримання правил пожежної безпеки позбавить нас згубних наслідків неконтрольованого вогню.

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області

 

17 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів