Колекцію краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького в Ужгороді поповнили нові оригінальні експонати

Колекцію краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького в Ужгороді поповнили нові оригінальні експонати
Про це написали на сторінці закладу у ФБ.

 

"Нещодавно наш музей знову отримав оригінальні предмети, що характеризують побут і традиції нашого краю у минулому. Павло Чучка молодший, ужгородський гуморист і бізнесмен, кандидат філологічних наук, колишній вчений секретар закладу, подарував музейникам чимало цікавого!

Шкіряні ковальські міхи, точильне кресало, виготовлені майстрами Зняцева, Дубрівки і Пацканьова на Ужгородщині, вже знайшли відповідне місце для експонування в одному з підземельних приміщень замкового палацу. Тут відвідувачі матимуть змогу ближче ознайомитися з предметами ковальського мистецтва, яке має свої традиції на Закарпатті з давніх давен. Сімейні реліквії від дідів – вага із Баранинець, колиска підвісна дерев'яна, зроблена у с. Люта, стіл столовий розкладний на 10 персон, виготовлений у 1928 році, стануть важливим доповненням фондової колекцїї музею.

Неодмінний атрибут сільскої хати на Закарпатті, який вже сьогодні зустрічається все рідше, розмальована народна скриня. За призначенням вона слугувала і для сидіння, і для зберігання речей побутового вжитку. Ця шафарня, виготовлена на початку ХХ ст. з дерева, пофарбованого у червоно-коричневий колір, розмальована тюльпановими квітками, традиційним символом угорського фольклору, частина родинного минулого. Інший предмет - висока дерев'яна шафа для одягу з двома дверцятами, чорного кольору, створена наприкінці 1930-их років. Розмальована червоними маками вже набагато пізніше., ймовірно, онуками

Не оминули увагою і наукову бібліотеку музею, книжковий фонд якої від сьогодні збагатився монографіями “Прізвища закарпатських українців: "Історико-етимологічний словник” та "Антропонімія Закарпаття" відомого українського мовознавця, доктора філологічних наук Павла Павловича Чучки

Подарунки, які передаються Закарпатському обласному краєзнавчому музею ім. Т. Легоцького все активніше, ще раз свідчать про те, що наш музей завжди на часі. У такий складний час, який сьогодні проживає вся наша країна, ми зберігаємо не тільки, що маємо, але й продовжуємо створювати нове. Завдяки Вам, шановні поціновувачі минулого, тіим, хто переживає за музейні колекції!

Щира подяка Павлу Павловичу від директора музею Ольги Шумовської за подаровані предмети. Артефакти стануть гарним доповненням експозицій і виставок", написала Валерія Русин, завідувач відділу історії та краєзнавства.

 

 

27 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів